Condamnarea definitivă la închisoare cu executare a fostului prim-ministru se anunţa a fi evenimentul anului chiar şi înainte ca punerea în executare a mandatului de arestare săia o turnură neaşteptată. La câteva ore de la decizia instanţei, Adrian Năstase se împuşcă în gât chiar în faţa poliţiştilor care au venit să îl aresteze. Doar intervenţia promptă a unuia dintre ei îi salvează viaţa.
Tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase a ținut săptamâni întregi prima pagină a ziarelor, atât în țară, cât și în străinătate. Doi medici renumiți se aleg cu dosar penal pentru favorizarea infractorului, pentru că ar fi încercat să întârzie încarcerarea fostului premier. Sub acuzare sunt puși și polițiștii care veniseră să-l încarcereze. Aceștia au fost acuzați de neglijență.
La aproape o săptămână de la seara internării, magistraţii decid din nou. Speranța lui Asrian Năstase de a rămâne în spital este destramată de magistrații Tribunalului București.
Peste doar câteva ore, Adrian Năstase este transportat, în lumina reflectoarelor, dar și sub stricta supraveghere a poliţiştilor, la Spitalul Penitenciar Rahova.
Razboiul lui Adrian Nastase cu justiția nu este însă încheiat. Pentru că orice zi este importantă, avocații cer judecătorilor ca cele șase zile petrecute în spital să fie considerate zile de pușcărie și să i le scadă din pedeapsă.
Iar la începutul lunii decembrie, magistraţii decid definitiv în favoarea fostului premier.
Însă tot la final de an, procurorii încheie cercetările în dosarul medicilor acuzaţi de favorizare. Renumitul cardiolog Şerban Brădişteanu este trimis în judecată. Procurorii îi scot de sub urmărire pe ceilalţi medici, dar şi pe poliţiştii care au mers să pună în executare decizia definitivă.
La dosar, anchetatorii depun o serie de interceptări care ar susţine acuzaţiile.
"Robert Turcescu: Recomandarea cine o dă până la urmă? Adică o comisie, se face o comisie sau puteţi să o daţi dumneavoastră şi eu nu ştiu? Domnul Lascăr...
Şerban Brădişteanu: Domnu' Turcescu...
R. T.: Da.
Ş. B.: Sigur că pot să o dau eu! Dar n-am s-o dau nici mort!” - sursa: rechizitoriu DNA.
Victoria din bătălia zilelor de spitalizare le dă speranțe avocaților fostului premier. În 2013, apărătorii lui Adrian Nastase vor încerca să anuleze întregul proces. Ei au cerut, printr-o procedură specială, anularea hotărârii prin care Adrian Nastase a fost condamnat definitiv. În plus, au declanșat și procedurile la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
„Noi am făcut acest demers, contestație în anulare, în primul rând pentru a îndrepta o decizie pe care o considerăm greşită”, a explicat Ion Cazacu, avocatul lui Adrian Nastase, la 3 decembrie.
O procedura pentru refacerea imagini, pentru că, la proces, Adrian Năstase are toate şansele să asiste din libertate. La jumatatea lunii ianuarie, magistrații vor discuta eliberarea condiționată a lui Adrian Nastase.
„Faptul că dl Adrian Nastase poate beneficia de dispozițiile Codului de procedură cu privire la liberarea condiționată este un lucru cert. Tot ce s-a câștigat de-a lungul acestor 6, 7-8 luni de executare se pierde din cauza procedurilor.Dupa calculele noastre, a câștigat 35-36 de zile”, a adăugat avocatul.
Nici procurorii nu se lasă mai prejos. Ei speră să-l țină pe Adrian Năstase după gratii cu ajutorul cazului Zambaccian, dosar în care Adrian Năstase a fost condamnat în primă instanţă.