Un tânăr intră în magazinul cu bijuterii ca un client oarecare. Este îmbrăcat elegant. Era o regulă esențială învățată de cursanții Academiei Infractorilor. Bărbatul se asigură că restul colegilor nu vor întâmpina probleme. Dă semnalul de atac. Alti 10 hoţi intră în magazin. Îşi pun mănuşile. Câţiva sparg vitrinele cu ciocane grele. Alţii adună prada. Se numesc culegători şi sunt cei care nu fac altceva decât să strângă bijuteriile din vitrinele sparte de ceilalţi suspecţi.
„Într-o asociație trebuie să produci.Cu măsuri de precauție, de asigurare, de securizare”, spune psihologul criminalist Tudorel Butoi.
Atacatorii nu sunt intimidaţi nici măcar de fumul emis de sistemele de securitate ale magazinului. Ştiu că jaful nu trebuie să dureze mai mult de un minut. O regulă de bază în antrenamentele noilor recruţi care erau apoi trimişi să spargă magazine. Toţi cei care participau la loviturile date aveau porecle. Moşul transporta oamenii în străinătate. Luptătorul se ocupa de pregătirea infractorilor. Inginerul recruta viitorii hoţi.
„Culegătorii de pont, locotenenții, plasatorii fac parte din lumea criminalității organitzate”, spune Tudorel Butoi.
Hoţii au jefuit zeci de magazine de bijuterii şi ceasuri scumpe din întreaga Europă. Ajungeau în diverse oraşe, îşi instalau corturile la periferie şi organizau stupul - adică locul unde urma să fie adusă prada. Dădeau loviturile bine gândite înainte. În unele cazuri se deghizau inclusiv în femei. Purtau peruci pe care apoi le abandonau.
Au fost şi jafuri eşuate. În urma unui atac într-un magazin din Marea Britanie hoţii s-au speriat şi au fugit atunci când au auzit sirena unei maşini de pompieri.
„Dacă acțiunile au fost reușite nu vine poliție, nu-i urmărește, nu se schimbă informațiile între ei, le-a mers de 26 de ori. A fost o formă primitivă”, spune Tudorel Butoi.
Întreaga acţiune era coordonată din penitenciarul Iaşi de comandantul suprem al Academiei infractorilor. Poliţiştii au găsit în celula lui Adrian Botez telefoane mobile şi scrisori codate. Au ajuns la el trecând uşor de filtrul gardienilor din penitenciar. Noaptea trecută, cei 14 suspecţi prinşi de procurorii DIICOT au fost arestați pentru 30 de zile. Alţi 50 de spărgători sunt în închisori din Germania, Marea Britanie şi Franţa.