Ion Iliescu, reacție la concertul organizat de Institutul Revoluției și la incidentul cu Voican Voiculescu

Data actualizării: Data publicării:
170316_ION_ILIESCU_PG_REVOLUTIE_03INQUAM_PHOTOS_Liviu_Florin_Albei_
Foto: Inquam Photos / Lviu Florin Albei

Ion Iliescu a reacționat, într-o postare pe blogul personal, la cele două evenimente care au acaparat sâmbătă dezbaterea publică: incidentul cu Gelu Voican Voiculescu și concertul pe care Institutul Revoluției, pe care îl patronează fostul președinte, avea de gând să-l organizeze duminică în Piața George Enescu. Fostul șef al statului a ținut să facă unele „precizări”.

„M-am opus organizării unui concert pentru victimele Revoluției, însă Institutul Revoluției a trecut peste opinia mea!”, susține fostul președinte Ion Iliescu. Sunt primele precizări făcute în acest scandal iscat în urmă cu două zile. Fostul președinte spune că ceilalți membri ai colegiului de conducere au decis, cu majoritate, în lipsa sa, să organizeze evenimentul, acum anulat, pe fondul scandalului public. Ion Iliescu este însă de părere că „într-o țară normală”, concertul Institutului Revoluției nu avea de ce să fie nici controversat, nici demonizat și cu atât mai puțin anulat.

Fostul președinte condamnă, pe de altă parte, incidentul violent în care a fost implicat Gelu Voican Voiculescu și ajunge la concluzia că „nici după trei decenii reconcilierea nu este posibilă”. 

Iată postarea lui integrală:

 „Evenimentele din aceste zile, evenimente legate de comemorarea Revoluției Române din decembrie 1989, mă obligă să fac public o serie de precizări.

         În primul rând este de condamnat climatul de confruntare și de violență pe care l-au cultivat și îl cultivă o serie de organizații de revoluționari sau de organizații neguvernamentale, care vor să impună versiunea lor despre Revoluție, și să rescrie istoria. Reamintesc că unul dintre sloganurile Revoluției a fost ”Fără violență!” Libertatea a fost cucerită cu un preț greu și nu putem permite ca, în numele ei, să fie interzis dreptul la opinie al celor care nu au aceleași opinii cu aceia care-și impun, prin forță, punctul lor de vedere. Cele petrecute astăzi, în Piața Universității, arată că nici după trei decenii reconcilierea nu este posibilă. Oamenii de bună credință au obligația morală, indiferent de ceea ce cred despre evenimentele din urmă cu treizeci de ani, să condamne violența. 

        A doua precizare privește concertul organizat de Institutul Revoluției Române, acum anulat, concert care ar fi trebuit să aibă loc mâine, 22 decembrie 2019. În urmă cu două luni, când s-a discutat în Colegiul Național această propunere, eu am fost categoric împotriva organizării lui. Cum am fost în imposibilitatea de a participa la toate reuniunile Colegiului, s-a trecut peste opinia mea, și s-a decis organizarea lui. Într-o țară normală acest concert nu avea de ce sa fie nici controversat, nici demonizat, și cu atât mai puțin anulat. La Timișoara, aseară, a avut loc un concert rock, pe care nu l-a contestat nimeni, care nu a fost anulat, și pe care timișorenii l-au apreciat, semn de civilizație, de toleranță și, mai ales, de respect față de aceia care au făcut posibilă, prin jertfa lor, libertatea de care ne bucurăm.

Am făcut precizarea despre poziția mea pentru a pune capăt unei campanii de presă construită pe ideea că ”a fost anulat concertul lui Iliescu”. Decizia a fost luată într-un organism colectiv de conducere, după regula democratică a majorității.  Această controversă nu ar fi trebuit să umbrească manifestările dedicate evenimentului. Din păcate confiscarea lui și folosirea prilejului pentru a se răfui cu adversari politici arată cât de divizată este acum societatea, în contrast cu solidaritatea din zilele Revoluției, Revoluție care rămâne un act de demnitate al națiunii române”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri