Cod roșu de caniculă în Capitală și opt județe. Meteorologii au prelungit avertizările de val de căldură și pentru luni - HARTĂ

Data actualizării: Data publicării:
cod de canicula
Meteorologii au emis noi avertizări de caniculă. FOTO INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

A fost alertă cod roșu de furtuni în 12 județe din nordul și vestul țării. Aseară o vijelie a rupt mai mulți copaci în Arad. Pompierii au fost chemați la zeci de intervenții după furtuna neobișnuit de puternică, de cod roșu care a durat zeci de minute. Duminică avem parte de încă o zi caniculară. Temperaturile resimțite vor depăși 40 de grade Celsius, în opt județe și în Capitală. Meteorologii au emis noi avertizări de caniculă pentru luni.

Noi alerte de caniculă de la meteorologi

ACTUALIZARE 11.25 Valul de căldură şi disconfortul termic accentuat se vor menţine pe parcursul zilei de luni în partea de sud şi sud vest a ţării, unde temperaturile maxime, deşi uşor mai scăzute faţă de cele înregistrate în zilele anterioare, vor fi în continuare deosebit de ridicate.

Potrivit unei avertizări emise duminică de Administraţia Naţională de Meteorologie, Capitala şi judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ialomiţa, Călăraşi şi Ilfov se vor afla sub Cod portocaliu de caniculă. Aici, valul de căldură va persista, iar temperaturile maxime vor fi de 35 - 37 de grade. Disconfortul termic se va menţine accentuat, indicele temperatură - umezeală (ITU) va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi şi va fi caniculă. Temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade (noapte tropicală).

Captură de ecran 2024-06-23 113827
Avertizări de caniculă pentru luni, 24 iunie. FOTO: meteoromania.ro

De asemenea, valul de căldură va persista şi în Banat, în nord-vestul şi nordul Olteniei, în nordul Munteniei, precum şi în zona continentală a Dobrogei, unde va fi Cod galben de caniculă. În aceste zone, disconfortul termic se va menţine ridicat, indicele temperatură - umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unităţi şi, izolat, va fi caniculă. Temperaturile maxime, în continuare cu mult mai mari decât cele normale perioadei, vor fi cuprinse în general între 33 şi 35 de grade. Judeţele avertizate cu Cod galben sunt: Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Brăila, Tulcea (jumătatea de vest) şi Constanţa (jumătatea de vest).

Trenuri oprite în stații. Trafic oprit temporar între Topliţa şi Lunca Bradului pentru îndepărtarea copacilor căzuţi pe calea ferată

ACTUALIZARE 8.25. Traficul feroviar este oprit temporar duminică, între Topliţa şi Lunca Bradului, pentru îndepărtarea copacilor căzuţi pe calea ferată, două trenuri de călători fiind oprite în staţii.  

Personalul feroviar din staţiile Topliţa şi Deda intervine pentru eliberarea liniei de cale ferată, iar lucrările pentru înlocuirea firului de contact rupt şi a altor componente avariate se vor derula după reînscrierea în circulaţie a celor 2 trenuri oprite temporar în Lunca Bradului şi Răstoliţa - IR 10731 şi IRN 407 - care vor fi dublate cu locomotivă Diesel pe zona fără tensiune în linia de contact.

Satu Mare: Copaci căzuţi şi pasaj inundat

ACTUALIZARE 8.20 Pompierii au avut mai multe intervenţii în noaptea de sâmbătă spre duminică, în judeţul Satu Mare, fiind transmis mesaj RO-ALERT de cod roşu pentru furtună, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

"În contextul fenomenelor meteorologice avertizate, pompierii militari sătmăreni au intervenit, în intervalul orar 01,30 - 02,40 pentru: degajare copaci căzuţi pe strada Prahova şi strada Vasile Lucaciu, municipiului Satu Mare; degajarea unui copac căzut pe carosabil localitatea Turulung Vii; degajare cablu electric căzut pe carosabil, strada Lazăr Gavril, municipiul Satu Mare; evacuare apă pasaj Bulevardul Octavian Goga, municipiul Satu Mare", precizează sursa citată.

De asemenea, Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit pentru înlăturarea efectelor furtunii din localităţile Valea Vinului, Certeze, Oraşu Nou.

Arad: Copaci rupţi şi acoperişuri avariate

ACTUALIZARE 8.10 Vestul judeţului Arad a fost sub avertizare de cod roşu de vijelie puternică, cu rafale de până la 90 de kilometri pe oră, în timp ce restul judeţului a fost sub cod portocaliu, iar autorităţile au transmis alerte către populaţie înainte de miezul nopţii.

Potrivit ISU, s-a intervenit pentru degajarea copacilor rupţi de vânt, unii căzuţi pe maşini, dar şi la situaţii în care clădiri au fost avariate, cu elemente din acoperiş sau ornamente şi tencuială care s-au desprins de pe faţade.
În municipiul Arad au fost înregistrate cele mai multe intervenţii ale echipajelor de pompieri. De asemenea, mai mulţi copaci rupţi au căzut pe drumuri din judeţ, iar în unele localităţi au fost avariate acoperişurile mai multor clădiri. Cele mai afectate localităţi au fost Nădlac, Pecica, Iratoş, Zimandu Nou, Şiria, Odvoş, Dieci, Almaş şi Buteni, unde au intervenit şi serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă.

Pentru gestionarea efectelor generate de fenomenele meteorologice, la nivelul ISU Arad a fost activată Grupa Operativă. Nu au fost înregistrate victime. 

Știrea inițială

Vântul care a suflat și cu 90 de kilometri pe oră a afectat și alte localități din județul Arad. Mai multe bucăți din construcții au fost smulse de rafalele puternice. Codul portocaliu de furtuni a fost în vigoare până în această dimineață la ora 6. 

România este împărțită între temperaturi record și furtuni însoțite de grindină. ANM a emis astăzi alerte de vreme rea în 12 județe din nord vest, în timp ce sudul țării se topește.

Elena Mateescu: "S-a impus emiterea celei mai timpurii avertizări meteorologice de cod roșu pentru val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat. Când vorbim de mai multă căldură în sistemul climatic vorbim și de mai multă umezeală care aduce și fenomene de instabilitate atmosferică. Perioadele de instabilitate vor fi caracterizate prin intensificări puternice, vijelii, vitezele la rafală vor depăși 70-90 km/oră, vor fi condiții de producere a grindinei de medie și mare dimensiune."

Avertizare cod roşu de caniculă inclusiv în Capitală - HARTA

Numărul judeţelor aflate sub avertizare cod roşu de caniculă creşte duminică, fiind afectată şi Capitala. Meteorologii precizează că la începutul săptămânii viitoare, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice.

Un cod galben de căldură şi disconfort termic ridicat este valabil duminică pentru Banat, sudul Transilvaniei şi centrul Moldovei, unde valul de căldură se va menţine, dar va diminua ca intensitate. ”În aceste regiuni se vor înregistra temperaturi maxime în general între 31 şi 33 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unităţi”, precizează ANM.

cod-rosu-canicula2
Cod roșu de caniculă. FOTO meteoromania.ro

Mai multe regiuni se vor afla duminică sub avertizare cod portocaliu, fiind anunţate val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat ”Valul de căldură se va intensifica în cea mai mare parte a Munteniei, în sudul Moldovei şi local în Oltenia, regiuni în care se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa în general între 34 şi 37 de grade, va fi caniculă şi disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi”, precizează meteorologii. Local, noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

Tot duminică, este valabilă o avertizare cod roşu, ANM anunţând val de căldură persistent şi intens, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat în judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, în sudul judeţelor Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa, precum şi în municipiul Bucureşti. ”În judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, în sudul judeţelor Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa, precum şi în municipiul Bucureşti, valul de căldură va fi persistent şi intens, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a cincea zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi de 38...39 de grade, iar cele minime, se vor situa în jurul a 20 de grade (noapte tropicală)”, conform meteorologilor.

Va fi caniculă şi disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

La începutul săptămânii viitoare, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Fost portar din Liga 1, după gratii la doar 32 de ani. Revolta soției: „Legea nu este egală pentru toți”
Digi FM
Soțul Ilenei Stana Ionescu, prima declarație după moartea actriței: “Nu și-a luat adio de la mine. Săraca...
Pro FM
Firerose, dezvăluiri despre coșmarul trăit în relația cu Billy Ray Cyrus: „E un bărbat rău!” Ce reguli...
Film Now
Richard Gere face trecerea la televiziune. Va juca alături de Michael Fassbender într-un serial produs de...
Adevarul
Cum se calculează vechimea în muncă pentru pensionare
Newsweek
Cum vrea Casa de Pensii să trimită deciziile cu pensia recalculată? Ce pensionari sunt avantajați?
Digi FM
Explozie de cereri pentru terenuri la 10 eurocenţi/mp. Campania inedită a transformat o comună din...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Un bărbat a avut parte de șocul vieții când a mers noaptea la toaletă. A aprins lumina și a văzut cum se...
Film Now
Jamie Foxx rupe tăcerea cu privire la boala misterioasă care aproape i-a provocat moartea: „Prețuiesc fiecare...
UTV
Emily Burghelea a fost implicata intr-un accident grav de masina. "Nu stiam daca mai am fata. Nu simteam...