„Se instituie carantină zonală începând cu data de 01.08.2020, ora 19.00, pentru o perioadă de 14 zile, pentru comunele: Bălileşti şi Dârmăneşti, din judeţul Argeş”, se arată în hotărârea semnată de prefctul județului.
În localităţile caratinate sunt permise intrarea, respectiv ieşirea, doar pentru:
Pot ieşi din comunele amintite cei care lucrează în afara localităţii doar prezentând orice document care să ateste activitatea profesională sau cei care au persoane de îngrijit, care sunt bolnave sau au un deces în familie.
Cazul județului Argeș nu este singular. Autoritățile locale au mai impus carantinarea unor localități în Giurgiu, Prahova și Timiș.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit, vineri seară, într-o ședință extraordinară. Având în vedere situația epidemiologică din județ, generată de noul coronavirus, conducerea DSP Argeș a cerut carantinarea a două comune, începând cu 1 august 2020: Bălilești și Dârmănești. Primarii celor două comune din Argeș au fost invitați să participe la ședință.
Ținând cont de hotătârea nr 27 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, emisă la propunerea DSP Argeș nr 20113/31.07.2020, în baza evaluării epidemiologice avizată de către INSP, prin care se constată că răspândirea comunitară nu poate fi controlată prin alte metode, iar numărul persoanelor infectate este peste pragul de 3 cazuri/1000 de locuitori, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a emis ordinele prin care se instituie carantina zonală, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu 01.08.2020 (ora 01.00), pentru comunele Bălilești și Dârmănești.
Conform Hotărârii CJSU se interzice intrarea/ieșirea în/din cele doua comune prin alte zone și căi de acces decât cele deschise circulației publice de pe drumurile europene, naționale, județene și comunale.
Conform prevederilor legale în vigoare, în localitatea carantinată sunt permise intrarea, respectiv ieșirea pentru:
a) transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în localitatea carantinată, precum și aprovizionării populației;
b) persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor; persoanele care susțin examene de admitere la facultate;
c) persoanele care locuiesc în zona carantinată și desfășoară activitate profesională în afara zonei carantinate cu prezentarea unei adeverințe de la angajator, legitimație de serviciu sau oricare alt document care să ateste activitatea profesională;
d) persoanele care realizează activități agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare;
e) deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;
f) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
g) urgențe medicale.
Pentru a veni în sprijinul cetățenilor din zona carantinată, precizăm că este operaţională linia Telverde pentru informaţii legate de coronavirus- 0800800358. La această linie telefonică pot fi solicitate informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă.
Editor: B.P.