Puţină lume ştie că viaţa plină de întorsături neaşteptate a Regelui Mihai i-a purtat de multe ori paşii în Italia. Vila de la Florenţa a mamei sale, regina Elena, a fost un refugiu pentru Mihai şi în copilărie, când o putea vedea doar de două ori pe an, dar şi după ce comuniştii l-au alungat din ţară. Regina Elena, poate cea mai puţin cunoscută dintre suveranele României, a fost, de altfel, cel mai important sprijin al regelui care a trebuit să înfrunte de unul singur istoria. I-a fost alături fiului ei şi la 23 august 1944, şi în momentul abdicării, la 30 decembrie 1947. Regele însuşi spunea de multe ori că, dacă nu ar fi ascultat sfaturile mamei sale, ar fi fost mort demult.
Fiesole, o colină plină de vile cochete, unele vechi de secole, care oferă o panoramă superbă asupra frumoasei Florenţa. Printre ele, vila Sparta, botezată aşa chiar de către regina Elena a României.
Anna Ravoni - primar Fiesole: „Vila Sparta se numește așa tocmai pentru că regina Elena i-a schimbat numele, înainte se numea Vila Il Prattelino și înainte de asta, pe când era în proprietatea familiei Boninsegni, se numea chiar palatul Boninsegni”.
În acest mic palat medieval extins şi refăcut după mai bine de patru secole s-a refugiat soţia lui Carol al II-lea şi mama lui Mihai I, după ce traiul la Curtea de la Bucureşti a devenit imposibil. Totul se întâmpla din cauza regelui şi a amantei acestuia, Elena Lupescu. Umilită până dincolo de limita suportabilului, Elena a fost obligată să-l lase pe Mihai în grija tatălui şi să părăsească ţara. A ales Florenţa ca loc de exil. Aici îşi aştepta îndurerată fiul. Îl vedea doar de două ori pe an, câte două săptămâni. Atât le permitea Carol al II-lea să stea împreună, aşa că momentele petrecute de mamă şi de băiat erau trăite cu cea mai mare intensitate.
„Mă aflu în camera în care regele Mihai I dormea atunci când venea în vacanţă la mama sa aici în Fiesole. Este o cameră care, spun proprietarii, a rămas identică, inclusiv mobila şi acest birou sunt ambele din anii 30”, relatează Sergiu Balaban, corespondentul Digi24 în Italia.
Cât era în vacanţă la mama sa, Mihai se bucura de libertate şi de revederea cu rudele sale din Grecia şi din alte ţări, printre ei şi prinţul Philip, vărul său. Grădina uriaşă, refăcută la ordinul reginei după modele renascentiste, fascina pe toată lumea.
„Vedem de pe această terasă grădina acestei vile pe care a gândit-o regina Elena şi pe care proprietarii actuali au păstrat-o aşa cum era proiectată”, relatează Sergiu Balaban, corespondentul Digi24 în Italia.
La Fiesole s-a retras o vreme Regele Mihai şi după abdicare. Nu mai era un copil, ci bărbat în toată firea, cu soţie şi tot mai mulţi copii. Principesele României s-au bucurat de timpul în care au locuit la bunica lor. Apoi, regele şi familia s-au stabilit în Elveţia, unde Mihai îşi găsise de lucru. Suferindă şi bătrână, regina Elena a fost obligată să vândă micul paradis din Fiesole şi a devenit la rândul ei oaspete permanent în casa lui Mihai. Mândri de istoria locului, actualii proprietari l-au invitat pe rege să revină.
Gabriella, proprietara vilei Sparta: „Mi-a răspuns printr-o scrisoare semnată de secretariatul Casei Regale, în care scria că Regele ne mulţumește mult pentru invitaţie şi că pentru moment nu are intenţia să viziteze Italia. Dar dacă pe viitor Regele va dori să viziteze Italia va da curs invitaţiei”.
Din păcate, destinul nu i-a mai permis regelui să revină vreodată la Fiesole. Putea în sfârşit, să revină în România, şi a preferat să-şi împartă timpul între ţara natală şi cea adoptivă.