Managerul Institutului "Victor Babeș" din București, Emilian Imbri, și-a exprimat îngrijorarea privind evoluția epidemiei de coronavirus, în contextul în care rata de pozitivare a crescut în România la peste 12%.
El a subliniat că trebuie avut în vedere că, din punct de vedere al capacității spitalelor și al posibilității de tratament în special în secțiile de terapie intensivă, atingerea pragului de 2.000 de cazuri pe zi ar bloca activitatea.
"Cum să nu te îngrijorezi când constați că noi țopăim de pe un platou pe altul, dar sărim tot mai sus, ne aruncăm pe un platou de 1.500 de cazuri, în curând pe unul de 2.000 dacă lucrurile merg în acest ritm.
Lucrurile se blochează când sari pe platoul de 2.000 de cazuri. Ai o capacitate și e stabilită, mai ales în ATI. În rest, mai putem construi 5 spitale, mai echipăm, mai punem să supravegheze bolnavii ba chirurgi, ba ginecologi, ne-om descurca un pic ca număr de paturi și de oameni care să sprijine sistemul.
Partea proastă este că lucrurile sunt în creștere și nu e doar România în această situație, ci și țările din jur".
Întrebat când estimează că România ar urma să intre în valul doi al epidemiei, fenomen înregistrat deja în alte țări europene, Emilian Imbri a răspuns că situația este critică și acum.
"Eu voi ști că sunt în valul 2 când mă vor anunța specialiștii, că am terminat valul 1. Până atunci constat că suntem permanent în apă până la genunchi, nu simt niciun val, nici nu a scăzut apa, nici nu a crescut. Când om ajunge la 2.000 de cazuri, deja simt apa la gât", a explicat metaforic managerul Institutului "Victor Babeș".
Editor : Georgiana Marina