Inspectoratul pentru Situații de Urgență va cumpăra doua nave în valoare de peste 45 de milioane de dolari de la grupul olandez Damen, care deține două șantiere în România. Parafarea contractului se face cu o zi înainte de vizita la București a premierul olandez Mark Rutte. Vor fi discuții despre aderarea României la Schengen, iar Olanda este singurul stat membru care încă are rezerve. Oficial, sunt chestiuni separate.
Cele două ambarcațiuni vor fi construite la șantierul naval de la Galați. Inspectoratul a lansat licitația la începutul lui iunie, iar termenul de livrare din contract este de 14 luni.
Raed Arafat: Valoarea navelor de căutare salvare, ajutor medical și stingere este de 20.866.651 de euro și, respectiv 24.831.315 euro. Amândouă sunt nave de cautare salvare și recuperare oameni. Una dintre ele este clasificată ca navă intervenție de pompieri.
Finanțarea achiziției va fi asigurată din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare.
Potrivit oficialilor, cele două sunt nave care pot fi considerate și vor creşte nivelul de securitate şi siguranţă în zona maritimă, inclusiv în larg, ambele nave putând să intervină în condiţii foarte grele.
Pe lângă șantierul de la Galați, Damen mai deține, într-un joint venture cu statul român, și șantierul din Mangalia, care a aprținut Daewoo în trecut.
În urmă cu șase ani, constructorului olandez i-a fost încredințat contractul de consturcție a patru corvete multirol de către guvernul Cioloș. Valoarea era de 1,6 miliarde de euro, iar prima navă ar fi fost livrată în doi ani și jumătate.
Schimbarea puterii în urma alegerilor a adus anularea înțelegerii cu olandezii. Nici astăzi nu există contract de înzestare a marinei cu noi corvete și nici fregatele nu au fost modernizate.
Între timp, Rusia a declanșat un război, care a dus la militarizarea Mării Negre, iar România se prezintă cu o flotă depășită nu doar moral, ci și fizic.
Editor : Liviu Cojan