Guvernul anunță că românii nu vor suferi din cauza deciziei UE de a reduce consumul de gaze

Data actualizării: Data publicării:
ochiuri de aragaz aprinse
Foto: Guliver/ Getty Images

Consumatorii români, întreprinderile mici şi mijlocii, serviciile sociale şi industria critică nu vor fi afectate de eventuale măsuri suplimentare pentru reducerea consumului de gaze naturale, a transmis, marți, Guvernulul României.

"România va avea asigurat necesarul pentru iarna 2022 - 2023. Rezervele de gaze ale ţării reprezintă 55%, adică peste nivelul obligatoriu de 46% prevăzut pentru 1 august 2022. Menţinând acest ritm accelerat putem ajunge la o capacitate a depozitelor de cel puţin 80% înainte de 1 noiembrie", anunță Executivul, marţi, într-o postare de pe Facebook.

Potrivit Guvernului, disponibilitatea surselor interne de gaze naturale şi profilul de consum al ţării noastre, corelat cu pachetul guvernamental de protecţie a cetăţenilor şi economiei, sunt elemente ce garantează asigurarea necesarului de consum pentru iarna 2022 - 2023.

De asemenea, ministerul Energiei a transmis, marți, într-un comunicat de presă, după decizia luată la nivelul Uniunii Europene privind reducerea consumului de gaze naturale, că România, prin profilul de consum, dar și prin disponibilitatea unor surse interne de gaze naturale, este bine poziționată pentru a face față iernii 2022-2023.

Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat, marţi, planul propus de Comisia Europeană pentru reducerea consumului de gaze naturale în UE. Potrivit surselor citate de Reuters și dpa, planul cuprinde reducerea voluntară cu 15% a consumului de gaze între august și martie. Deși ținta este voluntară, Comisia ar putea să o facă obligatorie în caz de urgență în materie de aprovizionare. Țări precum Irlanda și Malta vor fi scutite, pentru că nu sunt conectate la rețelele de gaze ale altor țări din UE. 

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri