Video&Foto Gheaţă căzută din cer, de culoare ciudată, la Iași. Specialiștii iau în calcul mai multe variante

Data actualizării: Data publicării:
gheata crop

Un bulgăre de gheaţă care a străpuns un solar din Târgu Frumos a devenit subiect de studiu pentru cercetătorii de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (UAIC).

Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică din cadrul UAIC, a declarat că aceasta este una dintre cele mai mari bucăţi de gheaţă care cade din atmosferă la sol.

„Ieri (marţi - n.r.) am fost anunţat că în Târgu Frumos a căzut un corp neobişnuit, foarte mare, de până la un kilogram, şi diametru de 20 de centimetri. Şi culoarea era neobişnuită - un albastru intens. Acest corp a căzut peste o locuinţă, foarte aproape de proprietar. Este un corp neobişnuit. Nu exclud cauzele naturale, dar şi cele antropice. Acest corp de gheaţă este sub analiză de laborator. Voi reveni cu un punct clar după efectuarea analizelor de laborator. În momentul de faţă a fost recuperat un fragment de 400 de grame şi cu un diametru de cel puţin 10 centimetri. El a fost mult mai mare. A avut o viteză foarte mare, masa a fost mare, iar impactul a fost atât de violent încât a spart acoperişul ranforsat şi un plafon de o duritate foarte mare”, a declarat, pentru Agerpres, Silviu Gurlui.

Potrivit acestuia, corpul de gheaţă a fost recuperat de localnicul din Târgu Frumos şi pus în congelator, ulterior el fiind dus şi depozitat la Facultatea de Fizică şi este ţinut la o temperatură de până la -10 grade Celsius.

Cercetător: Culoarea acestui bulgăre de gheaţă este destul de ciudată

„Culoarea acestui bulgăre de gheaţă, albastru intens, este destul de ciudată. Spre exemplu, bucăţi de grindină comparabile cu ceea ce a căzut în Târgu Frumos au fost înregistrate prin anul 2010 în SUA, având aproximativ 500 de grame în greutate şi 20 de centimetri în diametru. Avea însă o culoare albă, o culoare obişnuită, rezultată dintr-un proces natural de formare a grindinei când condiţiile meteorologice favorizează creşterea pe înălţime a formaţiunii. Eu sunt într-o fază de cercetare atât a compoziţiei chimice, cât şi a unor proprietăţi legate de structură, de formare. Nu exclud vreun scenariu privind originea sa. El a fost recuperat imediat de cetăţean şi pus în congelator. De asemenea, a fost recuperat de mine şi este în cercetare în condiţii de temperatură foarte joasă pentru a nu deteriora caracteristicile acestui bulgăre. Am colaborări diferite în Iaşi şi în afară şi voi solicita ajutorul colegilor acolo unde se impun măsuri complementare celor făcute de mine”, a mai spus Silviu Gurlui.

El a adăugat că este un corp extrem de ciudat, iar dacă ar fi lovit o persoană, cu siguranţă i-ar fi provocat răni.

„Din punct de vedere meteorologic, la acea oră, la ora 14:00, temperatura până la 3 kilometri altitudine era pozitivă, urmând să fie negativă, în mod firesc, ajungând la -50 de grade Celsius undeva până la altitudinea de 10 kilometri. Vântul a bătut mereu din direcţia sud-vest-vest, cu viteză la sol de 10 kilometri/oră, iar la altitudini foarte mari de 50 kilometri/oră. Cred că a provenit din partea de sud-vest-vestul acestei localităţi”, a conchis Silviu Gurlui. 

Conf. dr. Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică, UAIC Iaşi: Acesta este un fragment din bucata de gheaţa, care a căzut la Târgu Frumos pe sol. E o bucată mai mică. Noi estimăm că a fost o bucată mai mare, de măcar un kilogram. Aceasta are 400 de grame.

Bucata de gheață neobișnuită a căzut într-un solar, la câțiva metri distanţă de proprietar.

Petru Macarie, martor: A plouat aici, am crezut că se dărâmă solarul, în momentul când a căzut. Dacă eram pe stradă, undeva în câmp, cred că... nu cred că mai aveam eu şanse.

Conf. dr. Silviu Gurlui: Este un fenomen de o violenţă foarte mare şi dacă ar fi lovit o persoană, cu siguranţă avea probleme extrem de mari, ar fi putut sever afectat.

Gheaţa a fost preluată şi dusă într-un laborator de fizică la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.

Specialiștii iau în calcul mai multe variante

Conf. dr. Silviu Gurlui: Noi nu excludem atât cauze naturale, cât şi cauze antropice, poate legate de un avion, dar, deocamdată, sunt rezervat.

Rezultatele cercetărilor vor fi anunţate cel mai probabil într-o săptămână.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...