Statul Major al Forţelor Navale Române (SMFNR) recomandă persoanelor care-şi desfăşoară activitatea pe Marea Neagră sau în zona litoralului să anunţe autorităţile atunci când observă obiecte plutitoare suspecte. Orice mină care plutește în derivă reprezintă un pericol, potrivit sursei citate.
Potrivit unui comunicat de presă remis vineri de SMFNR, orice mină marină care pluteşte în derivă, pe mare, în proximitatea plajelor sau care eşuează pe plajă reprezintă un pericol pentru populaţia din zonă şi pentru cei care desfăşoară activităţi pe mare.
"Având în vedere prognoza meteorologică din zilele următoare, cu vânt în rafale de 10-13 metri pe secundă dinspre mare spre ţărm, mare agitată şi curenţi marini de suprafaţă care se deplasează dinspre Nord-Est spre Sud-Vest (paralel cu linia ţărmului), recomandăm tuturor persoanelor care îşi desfăşoară activitatea pe mare, în larg sau în proximitatea litoralului să anunţe autorităţile prin Serviciul de Urgenţă 112, dacă observă obiecte suspecte plutitoare şi să respecte o distanţă de siguranţă faţă de acestea", se arată în comunicatul SMFNR.
Sursa aminteşte că joi, în timpul unei misiuni, poliţiştii de frontieră ai Gărzii de Coastă au identificat pe plaja de la Marea Neagră din apropierea satului Sfântu Gheorghe o mină marină pe care scafandrii militari EOD din Constanţa şi Babadag au neutralizat-o, fără incidente.
De la începutul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, au fost neutralizate 53 de mine marine în total, dintre care cinci de Forţele Navale Române, patru de specialiştii din Bulgaria, patru mine marine de cei din Turcia şi 40 de mine marine de specialiştii din Ucraina.
Editor : G.M.