Curtea de Apel București a decis anularea Planului Urbanistic Zonal al Primăriei Sectorului 3. Decizia instanței este definitivă și blochează astfel betonarea mai multor spații verzi și construirea unor imobile cu apartamente.
Procesul a fost inițiat de mai mulți cetățeni.
Planul era aprobat de Consiliul General al Primăriei București în ianuarie 2019. Acesta ar fi permis construirea unor blocuri de 10 etaje în parcul Constantin Brâncuși și a altora, cu înălțime de până la 45 de metri înălțime, pe suprafața care a fost retrocedată din Parcul IOR.
Alte blocuri urmau să fie ridicate în zone cu case din Sectorul 3.
În 26 februarie 2021, majoritatea PNL-USR din Consiliul General, la propunerea primarului Nicușor Dan, a aprobat suspendarea cu un an a Planurilor Urbanistice Zonale pentru Sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6.
"Este un punct de cotitură în dezvoltarea urbană a Bucureştiului. Ani de zile au prevalat interesul privat şi diferite reţele de interese în faţa interesului public. Am spus şi o repet: urbanismul ultimilor ani a fost o golănie. Prin aceste PUZ-uri de sector, într-o capitală sufocată de poluare, în care copiii au boli respiratorii şi vârstnicii au boli cardio-vasculare generate de această poluare a aerului, urmau să dispară sute de hectare de spaţiu verde, care aveau acest statut de spaţiu verde în Planul Urbanistic General.
Bucureştiul pierdea oportunităţi de dezvoltare, cum sunt metroul de suprafaţă, salba de lacuri din nordul Bucureştiului. Este un semnal pentru toţi investitorii de bună credinţă, pentru arhitecţi, pentru constructori că oraşul acesta are nevoie de dezvoltare, iar această dezvoltare trebuie să fie sustenabilă şi mai ales trebuie să fie făcută pentru cetăţean şi nu pentru nişte interese speculative. Este, deci, o victorie a societăţii civile, care reclamă de ani de zile aceste abuzuri urbanistice împotriva unor reţele de interese", a declarat Nicușor Dan după suspendarea PUZ-urilor.
Editor : G.M.