România se topește la temperaturi de foc. Iar dacă majoritatea oamenilor au găsit o salvare în aparatele de aer condiționat, cei care nu au avut posibilitatea să le instaleze apelează la metode tradiționale pentru a se răcori: țin draperiile trase, aerisesc numai noaptea și fac dușuri reci.
Mircea Paraschiv este de 15 ani administratorul unui bloc vechi din Capitală. Clădirea, care are 80 de apartamente și aproape 200 de locatari, suportă cu greu această perioadă caniculară.
Mircea Paraschiv, administrator de bloc: „Singura posibilitate de aerisire este prin ușa de la parter și fereastra de la mansardă. Oamenii și-au luat aere condiționate, cine nu a avut, asta e, dar nici aerul condiționat nu este o soluție, datorită faptului că instalația electrică nu a fost prevăzută cu așa ceva. Din cauza asta ele se defectează în mod repetat și rămânem fără curent.”
Din cauza căldurii insuportabile din apartamente, oamenii sunt obligați să iasă mai des afară în timpul zilei. Blocul în care locuiesc e direct cu fața la soare, iar aerul în locuințe devine irespirabil.
Mircea Paraschiv - administrator de bloc: „Temperaturile ajung la 40 de grade, vă dați seama, sunt numai betoane. Ele sunt izolate cum este blocul nostru, dar, totuși, radiază căldura de la beton, de la asfalt. Tot timpul, jumătate de bloc este super luminată.”
Șapte din 10 apartamente din Bucureşti au aparate de aer condiţionat
Șapte din 10 apartamente din Bucureşti au aparate de aer condiţionat, iar restul oamenilor apelează la alte metode pentru a se răcori.
- „Aștept să vină seara și poate e mai bine, cu toate că și seara este destul de cald. Apă, mă hidratez mult, mănânc înghețată.”
- „Folosesc ventilatorul.”
- „Când vin de afară după o zi grea și lungă de muncă, da, fac dușuri reci.”
La ora prânzului, în Capitală sunt aproximativ 40 de grade. Pentru cei care nu au instalate aparate de aer condiționat în locuințe, se recomandă să trageți draperiile, astfel încât să păstrați o temperatură scăzută în case, să aveți la îndemână un ventilator, să gătiți în primele ore ale dimineții și să beți, cel puțin, 2 litri de apă pe zi.
Temperaturile extreme ne pot afecta și emoțional. Copiii și bătrânii sunt cei mai vulnerabili în această perioadă.
Keren Rosner - psiholog: „Atunci când temperaturile sunt ridicate, studiile au demonstrat că există o corelație între acestea și creșterea comportamentului violent. Pe de altă parte, apar probleme de somn. Căldura excesivă poate perturba somnul, poate afecta concentrarea, memoria, capacitatea de a lua decizii. Poate genera sentimente de neputință și deznădejde, care contribuie foarte mult la starea de sănătate, poate chiar depresie.”
Codul roșu din acest weekend nu este apogeul valului de caniculă. Săptămâna viitoare va fi și mai cald. Termometrele vor arăta chiar și 42 de grade la umbră.
Citește și Cum trebuie să folosim aerul condiționat pe caniculă. Trucuri pentru a evita facturi uriașe la energie
Citește și Cum să adormi când afară este foarte cald
Editor : B.C.