Cei patru bărbaţi răniţi grav în explozia de la Rafinăria Petromidia au ajuns în această dimineaţă în Capitală. Doi dintre ei sunt la Spitalul de Arsuri, iar alţi doi la Spitalul Bagdasar Arseni. Una dintre victime are arsuri pe aproape toată suprafaţa corpului. Cei patru ar fi trebuit aduşi iniţial cu elicopterul, dar vremea rea a împiedicat aparatele de zbor să se ridice. Acum are loc o anchetă la Petromidia pentru a afla exact ce s-a întâmplat.
O ambulanţă cu doi dintre răniţii în explozia de la Petromidia a ajuns în Capitală, în această dimineaţă, la ora 5.
„În acest moment, victimele sunt staţionare şi au intrat în sala de operaţie din nou, la Spitalul de Chirurgie Plastică. Ambii pacienţi au fost intubaţi şi ventilaţi”, afirmă Mitrescu Florentina.
Cealaltă autospecială pentru victime multiple a ajuns la Spitalul Bagdasar Arseni. Iniţial, un elicopter SMURD și unul de la Ministerul Afacerilor Interne au ajuns la Constanța pentru a transporta răniții la București.
Furtuna din Bucureşti şi ceaţă de la Constanţa au făcut ca aparatele de zbor să nu poată fi ridicate, aşa că singura soluţie a fost ca răniţii să fie aduşi cu ambulanţele în Capitală.
Cele patru victime sunt în stare gravă. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 35 de ani, care se afla cel mai aproape de locul în care a explodat rezervorul de azot. Un alt bărbat în vârstă de 49 de ani a suferit arsuri de gradele II şi III pe 25% din suprafaţa corpului si leziuni ale căilor respiratorii iar ceilalţi doi, în vârstă de 34 şi respectiv 58 de ani au suferit arsuri pe 20 şi 24 la sută din suprafaţa corpului.
„Trei dintre au și arsuri de cale aeriană superioară, motiv pentru care este prematur să ne pronunțăm.Victima care are arsuri pe aroape 99% din suprafața corporală este în stare extrem, extrem de gravă”, afirmă Rodica Tudoran, medic șef UPU Smurd Constanța.
Alte două persoane au ajuns la spital, dar starea lor de sănătate este bună.
„Au mai fost victime care au fost aduse pentru intoxicație cu fum și gaze de ardere. Sunt stabile hemodinamic, stabile respirator. Au rămas internate în clinica medicală a SCJU Constanța pentru supraveghere medicală și tratament”, spune Rodica Tudoran, medic șef UPU SMURD Constanţa.
Explozia a fost anunţată la 112 cu puţin după ora 18.00. Autorităţile au declanşat imediat planul rosu de intervenţie, iar în zonă au fost mobilizate forţe impresionante de la pompieri, ambulanța și SMURD, dar si specialişti de la Agenţia de Mediu. Douăzeci de persoane se aflau în secţia de Distilare în Vid, în momentul în care a avut loc explozia.
„Pericol de explozie e tot timpul la Petromidia. Sunt angajaţi vechi? Sunt angajaţi vechi, da. Se pricep...se pricep foarte bine, sunt meseriaşi buni”, spune Constantin Grosu, vicepreşedinte Petromidia.
Norul de fum s-a văzut de la distanţă de câţiva kilometri.