Expert american, despre arsenalul nuclear din Turcia: Suspectez că rușii agită spiritele

Data publicării:
Activity At Incirlik Air Force Base Increases As It Prepares For War
INCIRLIK AIR FORCE BASE, TURKEY - MARCH 7: An F-15 fighter jet glides in for a landing in front of Adana's main mosque March 7, 2003 at Incirlik Air Force Base in Turkey. Activity at Incirlik, one of the Air Force's main bases in the region, is increasing as the military prepares for a possible war in Iraq. (Photo by Chris Hondros/Getty Images)

Un expert american în controlul armelor a scris, pe Twitter, că informația că arme nucleare americane sunt mutate în România face parte din războiul de propagandă al Rusiei pentru a „agita spiritele cu privire la scutul antirachetă de la Deveselu”. Autoritățile din România au negat ferm informaţiile potrivit cărora Statele Unite ar fi început să îşi transfere arsenalul nuclear din Turcia în ţara noastră. De asemenea, Pentagonul a transmis că „politica Statelor Unite este de a nu confirma sau nega prezenţa sau absenţa unor arme nucleare, în general sau într-un loc anume". Reacţiile vin după ce site-ul de ştiri Euractiv a anunţat, citând surse anonime, că armata americană mută focoase nucleare de la Incirlik la Deveselu.

Jurnaliştii Euractiv spun nu doar că americanii au decis să-şi mute arsenalul nuclear din Turcia în România, dar şi că procesul este deja în derulare. La mijloc ar fi înrăutăţirea accentuată a relaţiilor dintre Statele Unite şi Turcia, după lovitura de stat eşuată, de luna trecută. Comandantul bazei Incirlik a fost arestat după puci sub acuzaţia că i-ar fi sprijinit pe rebeli - avioanele folosite de ei pentru a bombarda Ankara ar fi fost alimentate în aer de o aeronavă care ar fi decolat de la Incirlik. A doua zi, alimentarea cu energie electrică a bazei a fost întreruptă, iar spaţiul aerian - închis.

Atunci au apărut şi primele semne de întrebare despre cât de sigur este arsenalul nuclear din Turcia. România nu era menţionată printre posibilele destinaţii ale unui eventual transfer, şi totuşi EurActiv susţine că americanii au ales să mute bombele la Deveselu, una dintre cele două baze SUA de pe teritoriul ţării noastre.

„Sursele mele au vorbit clar de România. Statele Unite au pierdut Turcia şi că Turcia este acum în câmpul rusesc. Şi Statele Unite îşi dau seama foarte bine”, a spus Georgi Gotev, senior editor la EurActiv.com.

Ministerul român de Externe şi cel al Apărării resping acest scenariu.

Nu au existat niciun fel de discuții, nici la nivel politic nici la nivel specializat în acest sens. Nu există niciun fel de gândire, de planuri în această direcție. Categoric nu putem vorbi, reacționând la această informație, decât că este o speculație”, a spus ministrul Apărării.

Despre arsenalul nuclear stocat de americani la Incirlik nu s-a vorbit niciodată în mod oficial, aşa cum nu s-a vorbit nici despre cele din Belgia, Germania, Italia sau Olanda, deşi existenţa lor este general acceptată şi fără o confirmare din partea Pentagonului.

Statele Unite, scrie Washington Post, ar fi mutat circa 50 de bombe tip B61 la Incirlik în timpul Războiului Rece. Ele sunt de atunci sub strictă pază militară, stocate în buncăre construite sub hangare. Pot fi accesate doar printr-un sistem strict de securitate, iar recent americanii, dar şi alte state NATO au investit 160 de milioane de dolari în măsuri suplimentare de protecţie. La solicitarea Euractiv, NATO a precizat că aliaţii care au capacitatea de stocare a armelor nucleare sunt responsabili să le ţină în perfectă siguranţă.

 „Mesajul NATO era clar. E o confirmare, e o confirmare. Aceste arme nucleare americane trebuie să fie pe un teritoriu sigur”, a adăugat Georgi Gotev.

Cu o zi înaintea apariţiei articolului EurActiv, secretarul pentru Aviaţia Statelor Unite, Deborah Lee James, a spus că toate armele nucleare americane sunt sigure. În plus, oficialul a spus că politica Washingtonului este de a nu comenta despre amplasamentul armelor atomice. Declaraţiile au fost făcute ca urmare a unei întrebări venite de la un jurnalist kurd.

„Ca politică, noi nu comentăm amplasamentul unor anumite arme. Dar vreau să vă spun că, în mod evident, suntem o putere nucleară, avem arme nucleare iar aceste arme nucleare sunt în siguranţă, suntem încrezători de asta”, a explicat secretarul pentru Aviația SUA.

De asemenea, articolul EurActiv a fost infirmat şi de Jeffrey Lewis, un expert american în controlul armelor, care acuză că totul face parte din războiul de propagandă al Rusiei. În plus, bărbatul dă de înţeles că site-urile care au preluat informaţia intră în jocul Moscovei.

„Nu, Statele Unite nu transferă arsenalul nuclear în România. În primul rând, nu există depozitele necesare la Deveselu sau în alt loc în România pentru a stoca bombele tip B61. De asemenea, ar fi împotriva angajamentelor luate prin acordul NATO-Rusia. Suspectez că ruşii agită spiritele cu privire la scutul antirachetă de la Deveselu. Rusia afirmă des că Statele Unite intenţionează că înarmeze în secret rachetele defensive de acolo pentru a trece peste Tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară de acţiune”, a spus expertul american.

În 2015, Statele Unite au testat o variantă actualizată a bombei nucleare tactice B61, numită B61-12, care include un sistem de ghidaj pentru precizie sporită. Dar această armă îmbunătăţită va putea fi folosită doar împreună cu cel mai nou avion din arsenalul NATO - F-35. Până acum, Statele Unite nu au desfăşurat bombe nucleare ghidate în Europa.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...