Cei 20 de zimbri lăsaţi în liberate în pădurile din Neamţ au la dispoziţie o suprafaţă imensă în care să se plimbe în voie, astfel încât angajaţii Parcului Natural Vânători folosesc aparatură specială de monitorizare. Rezultatele de până acum, spun specialiştii, sunt excelente.
În ultimii trei ani, de când au fost eliberaţi, zimbrii au explorat peste 20.000 de hectare. Asta înseamnă că într-o zi au mers chiar şi 20 de kilometri căutând hrană.
Bizonii europeni se descurcă fără probleme pe cont propriu. Mai mult, unii dintre ei au făcut şi pui.
„Suntem a patra ţară din Europa care avem şi în libertate, după Ucraina, Slovenia şi Austria, specie care, de la noi din ţară, a dispărut aproximativ acum 120 de ani şi cu eforturi mari am reuşit să-i reaşezăm în sălbăticie”, spune Sorin Chiţoi, inginer silvic.
Zimbrii sunt monitorizaţi prin GPS pentru ca reprezentanţii parcului să ştie în orice moment unde sunt.
Pe lângă cei 20 de zimbri care umblă nestingheriţi prin păduri, în Neamţ mai sunt alte 16 exemplare în semi-libertate.
„O să mai dăm drumul în continuare. Socotelile pe care le-am făcut arată că, eu ştiu, capacitatea de suport ar fi în jur de 60-80 de exemplare, poate un pic mai mult”, spune Sebastian Cătănoiu, şeful Administraţiei Parcului Natural Vânători din Neamţ.
Costul de întreţinere pentru fiecare exemplar este de 4.000 de lei pe an, ceea ce presupune hrana pe durata iernii şi tratamentele medicale necesare. Proiectul de reintegrare în libertate a zimbrilor este finanţat din fonduri europene şi pentru asta s-au alocat 400.000 de euro.