Începând de mâine, Primăria Capitalei organizează Zilele Bucureștiului 2024. Timp de două zile, pe durata weekend-ului 21 și 22 septembrie, în Piața Constituției se vor desfășura concerte live și se poate admira concursul international de 3D video mapping, iMapp Bucharest pe fațada Palatului Parlamentului.
Evenimentul Zilele Bucureștiului 2024 celebrează împlinirea a 565 de ani de la prima atestare documentară a Bucureștiului.
De unde vine numele de București și ce semnificație are
Prima mențiune a localității apare în jurul anului 1459, în timpul celei de-a doua domnie a lui Vlad Țepeș. În anul 1862 devine capitala Principalelor Unite și începe să se transforme într-un loc de atenție pentru diferite evenimente culturale, artistice sau de informare media.
La începutul secolului al XVII-lea, călătorul oriental Evliya Celebi scria în memoriile sale că numele reședinței de scaun a Țării Românești provine de la fiul lui Gebel Himmie, din tribul Beni-Kureis, Ebu-Karis, de aici și denumirea Bukris - București.
În anul 1781, istoricul elvețian Franz Josef Sulzer considera că denumirea de București vine de la “bucurie, bucuros”.
Trei decenii mai târziu, într-o carte tipărită în Viena, se amintea faptul că denumirea orașului se trage de la pădurile de fag, care se numesc “bukovie”.
Nicolae Iorga, istoricul roman, considera că numele București este legat și de legendele “moșul Bucur”. Multe dintre cercetările făcute în procesul de documentare au pornit de la ciobanul Bucur, o legendă care nu era nici atunci viabilă, însă a fost deseori preluată atunci când existau dezbateri pe această temă.
Potrivit unei alte legende populare consemnate în 1728 de cronicarul Johann Filstich, Bucureștiul a fost fondat de ciobanul Bucur, care ar fi întemeiat un schit și o mică așezare pe o colină fără un nume clar.
De asemenea, altă legendă amintește că Bucureștiul a fost întemeiat de Mircea cel Bătrân între anii 1386-1418.
La 21 septembrie 1459, așezarea este atestată documentar printr-un act emis de Vlad Țepes, domn al Țării Românești.
În 1659, sub domnia lui Gheorghe Ghica, Bucureștiul devine capitala Țării Românești, din ordin turcesc, pentru a avea o capitală în zona de câmpie și mai aproape de Dunăre.
O construcție de la începutul secolului al XIX-lea este Hanul lui Manuc, cu galerii deschise spre curtea interioară. Un alt han, construit în anii 1830 ca un han-stradă, este Hanul cu Tei.
Din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Bucureștiul începe să se schimbe și, de acum, apar primele parcuri publice. Parcul Kiseleff a fost primul, organizat de-a lungul șoselei cu același nume, drum sistematizat în anul 1831. După Primul Război Mondial, Bucureștiul devine capitala României Mari.
Cum se sarbatoreste Ziua Bucurestiului in 2024
Cel mai mare eveniment de video mapping din lume, iMapp Bucharest - Winners League, pe fațada Palatului Parlamentului, în intervalul orar 16:00 - 23:00.
iMapp Bucharest, spectacol de lumini și tehnologie pe fațada de 23.000 de metri pătrați a Palatului Parlamentului. De zilele Bucureștiului 2024, sâmbătă, 21 septembrie, în intervalul 16:00-23:00, se va putea admira un spectacol al tehnologiei pe fațada Palatului Parlamentului.
Evenimentul iMapp Bucharest, în parteneriat cu cinci dintre cele mai importante festivaluri internaționale din lume, prezintă artiști talentați precum:
- MP-STUDIO (echipa câştigătoare a marelui concurs Chongqing International Light Art Festival din China);
- Dirk Rauscher (câştigătorul Premiului Publicului Video Mapping Festival din Franţa, Lille);
- LUCID collective (echipa câştigătoare Genius Loci Weimar Festival din Germania);
- The Fox, The Folks (echipa câştigătoare a Marelui Premiu 1minute Projection Mapping din Japonia);
- Ivo Kovacs (câştigătorul Marelui Premiu Zsolnay Light Festival din Ungaria), potrivit Agerpres.
Tema din acest an a spectacolului iMapp Bucharest este LEGACY și evidențiază bogăția folclorului, tradițiilor, culturii, valorilor și emoțiilor universale.
PIXEL, MC-ul virtual al iMapp Bucharest, generat de inteligenţa artificială, le va vorbi spectatorilor de pe suprafaţa de proiecţie şi va prezenta echipele participante.
La finalul serii, un juriu format din experți ai artelor vizuale internaționale va desemna Marele Câștigător al ediției 2024, acordând Premiul Juriului și Premiul Publicului la iMapp Bucharest - Winners League 2024.
Bucharest Street Food Festival în Piața Constituției, de Zilele Bucureștiului 2024
În weekend-ul 21-22 septembrie, în Piața Constituției poate fi vizitat și Bucharest Street Food Festival - special edition by iMapp, cel mai mare eveniment de street food din Europa, unde se vor regăsi preparate din peste zece bucătării internaționale, în peste 50 de locații, food truck-uri amenajate.
Pe toată durata evenimentului, în cele două zile, atmosfera este animată de mai mulți artiști stradali, iar programul include și reprezentația mai multor DJ locali, dar și set-ul unui DJ de renume internațional.
Accesul publicului la spectacolele programate este gratuit.
Editor : C.S.