Zika, pericolul ignorat | În București nu există nicio firmă care să facă dezinsecţie

Data publicării:
zika protectie tantari - GettyImages-507329988

Oficialii Organizației Mondiale a Sănătății atrag atenţia că România este una din ţările în care virusul Zika răspândit de ţînţari ar putea ajunge odată cu încălzirea vremii.

Alex Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei Capitalei: „La începutul anului în ianuarie Ministerul Sănătăţii a transmis o avertizare privind existenţa virusului Zika recomandând autorităţilor locale să decidă măsurile care se impun pentru serviciile de deratizare şi dezinsecţie în Bucureşti”.

Alexandru Rafila, președintele Societăţii Române de Microbiologie: Recomandarea OMS e să încadrăm în categoria moderată această amenințare. Măsurile pe care ar trebui să le ia autoritățile...e foarte clar că ele trebuie să ia măsuri pentru combaterea populațiilor de țânțari”.

Cu toate aceste, în acest moment nu există nicio firmă care să lupte cu tânţarii în Bucureşti. Contractul companiei care se ocupa de dezinsecție în București a expirat la sfârșitul lui 2015. Până acum nu a fost găsită o soluție.

Alex Ichim: „Bucureştiul a ajuns în această situaţie şi din cauza unei lipse de responsabilităţi. Se ştia de la începutul lui 2015 că expiră contractul”.

Edilii spun că dezinsecţia în Capitală ar putea începe cel mai devreme la începutul lunii iunie. Dar doar dacă totul merge bine şi licitaţia nu va fi contestă.

Şi mai îngrijorător este însă ce spun specialiştii care se ocupă de dezinsecţie în Capitală. Ei susţin că substanţele folosite în Bucureşti sunt diluate.

Mihai Cârstea, directorul unei firme de dezinsecție: „O diluție foarte mică. De exemplu, la 5 litri de apă ar trebui să pună 50 sau 100 de militri de substanță.Nu se ține cont de vreme. Nu trebuie să dai când a doua zi plouă. Al doilea motiv sunt substanțele. Dacă ar fi substanțe de șoc, ar fi foarte bune și dacă s-ar respecta diluția lor”.

Una din zonele vizate de avertismentul OMS este litoralul Românesc. Nici aici autorităţile nu sunt îngrijorate. Turiştii şi-au făcut deja rezervări, iar inspectorii de la Sănătate nu au dat nicio notificare.

Corina Martin, preşedinte ANAT: „Sunt menţionate foarte multe ţări din Europa inclusiv România. Toţi vecinii noştri, Bulgaria, Malta. Din punctul nostru de vedere nu există un risc asupra evoluţiei vânzărilor vacanţelor pentru litoral 2016. Cele mai multe vacanţe sunt deja vândute”.

Virusul, transmis de înţepătura ţânţarilor a apărut în Brazilia, provoacă micro-cefalie la copii şi a fost detectat până acum în peste 20 de ţări.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Comoara energetică a Balcanilor care stârnește Rusia și SUA. Unde zac îngropate peste două miliarde de euro
Digi FM
Ce pensie are Angela Merkel, după 16 ani la conducerea Germaniei
Pro FM
Fostul bodyguard al lui Whitney Houston, tentat să „renunțe la tot” de dragul cântăreței: „Siguranța ei era...
Film Now
Hugh Jackman, alături de fiul său, în vacanță, în Australia. Copiii actorului încearcă să se adapteze la noua...
Adevarul
Un șofer a urcat cu un BMW pe pârtie, la Borșa. Reacția internauților: „Întrebarea e ce caută oamenii cu...
Newsweek
Cu câți bani se încarcă voucherul de alimente în 2025? Ce pensie trebuie să ai ca să primești banii?
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Kevin Sorbo, protagonistul serialului Hercule, spune că a fost pus pe "lista neagră" de la Hollywood din...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025