Icoana Făcătoare de Minuni va fi scoasă în această seară din Biserică. După ce se va desfăşura prohodul Maicii Domnului, la miezul nopții, enoriaşii vor înconjura cu icoana biserica de lemn din curtea mănăstirii.
Vineri , ÎPS Andrei împreună cu un sobor de preoți vor oficia Sfânta Liturghie.
Anul acesta, la slujbă vor participa Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, ÎPS Andrei, precum şi înalţi prelaţi ai Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord şi ai Episcopiei Spaniei și Portugaliei.
După slujbă, cei de la mănăstire vor împărţi enoriașilor 20 de mii sarmale şi sute de cozonaci.
Unul dintre pelerini a venit dintr-un sat din Bistriţa-Năsăud și a putut asculta slujba abia după ce şi-a găsit un loc liber unde să îşi aştearnă sacul de dormit. Se roagă la Mănăstirea Nicula, de Sfântă Mărie, încă de când era copil.
În vârful dealului, aproape toate locurile erau ocupate. Pelerinul a avut noroc însă cu rudele care, sosite mai devreme, i-au păstrat şi lui un loc.
Foarte mulţi pelerini au venit de la sute de kilometri depărtare. „Mi-am dorit, am văzut la televizor şi mi-am dorit să ajung şi eu”, spune o femeie din Bacău. O bătrână a venit din Turnu Severin.
Pelerinii s-au pregătit şi cu merinde, dar și cu haine mai groase pentru răcoarea din cursul nopții.
Mănăstirea de la Nicula datează din anul 1552, fiind una dintre cele mai vechi aşezăminte monahale din România. Ea a devenit însă un centru de pelerinaj datorită Icoanei Făcătoare de Minuni, care ar fi lăcrimat timp de mai multe zile în continuu în anul 1699.