Poliţiştii din Galaţi încearcă să descopere un abator ilegal, locul de unde bănuiesc că ar proveni sutele de oase şi cadavre de animale descoperite azi dimineaţă într-o râpă, la doar un kilometru distanţă de oraş.
Inspectorii sanitar-veterinari au identificat resturile aflate în stare avansata de putrefacţie - ele provin de la zeci, poate sute de cai, tăiaţi ilegal. Marele mister este însă unde a ajuns carnea acestor animale şi, desigur, cine este responsabil - atât pentru tăieri, cât şi pentru aruncarea resturilor în condiţii total neigienice.
Dimineaţă, un apel anonim către Direcţia Sanitar Veterinară anunţa că în zona lacului Brateş s-ar afla sute de cadavre de animale, abandonate în aer liber. Imediat, la faţa locului au ajuns zeci de poliţişti şi inspectori sanitari. Au găsit un tablou greu de imaginat.
În scurt timp, reprezentanții DSV au dat verdictul: resturile provin de la cai tranşaţi în ultimele luni. Localnicii spun că au vazut frecvent persoane care aruncau oase în râpa, dar se feresc să vorbeasca despre asta în faţa camerei de filmat. Autorităţile sunt deja convinse că mormanul de oase a fost aruncat acolo pentru a ascunde ilegalităţi, cel mai probabil comise la vreun abator.
„Vom căuta să identificăm și să vedem exact în urma cercetărilor dacă sunt tăieri masive sau au fost depozitate în timp”, a declarat Emanoil Bocânceanu, prefect de Galați.
În zona, mirosul este greu de suportat, iar printre sutele de oase, câinii se plimbă nestingheri?i. În județul Galați există două abatoare autorizate sanitar-veterinar, însă niciunul dintre ele nu a tranșat cai, potrivit ultimelor controale.
Direcţia Sanitar Veterinară va stabili de unde provin animalele și mai ales unde a ajuns carnea lor. Vor fi controlate abatoarele, măcelăriile şi carmangeriile din judeţ. Până atunci însă, resturile din râpă vor fi strânse şi incinerate, iar întreaga zonă va fi curăţată şi decontaminată.
Descoperirea vine după ce, sâmbătă noapte, scafandrii au scos la suprafaţă câteva sute de kilograme de carne congelată de cal din lacul de acumulare Tarniţa, judeţul Cluj. Este posibil ca abatoarele care furnizează carne de cal procesatorilor să încerce să îşi acopere urmele, în contextul scandalului cărnii de cal vândute drept vită, izbucnit la începutul lunii februarie.
Până acum,16 state europene au retras de pe piaţă produse etichetate greşit.
Din punct de vedere nutriţional, carnea de cal este extrem de preţioasă. Calul este un animal ierbivor, ca atare grăsimile din carnea de cal nu sunt atât de saturate ca cele din carnea de vită sau oaie. Carnea de cal şi de iepure se apropie mai degrabă de carnea de curcan sau pui, decât de cea de vită, explică specialiştii.