Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat, vineri, la Digi24, că rețelele, infrastructura și entitățile guvernamentale esențiale nu sunt afectate direct de problemele tehnice provocate la nivel global de o actualizare a securității cibernetice pentru platforma Windows a Microsoft. Oficialul din Guvern vorbește despre o reacție în lanț și spune că efectele perturbărilor la zboruri și alte servicii care depind de acest program informatic vor continua „cel puțin o zi - două” după soluționare.
Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării: „Rețelele esențiale din România nu sunt afectate în mod direct. În clipa în care a apărut acea eroare de sistem la nivelul SUA, Australiei și Asia, datorită companiei de securitate cibernetică Crowdstrike, a făcut un upgrade tehnologic, autoritățile din România în secunda doi s-au mobilizat și ne-am asigurat că avem pentru infrastructurile esențiale asigurate variante B pentru a prelua tot ceea ce înseamnă sarcini în direct ale sistemelor informatice. Astăzi, în clipa în care vorbim, nu avem nicio entitate guvernamentală sau companie de stat esențială afectate de această problemă tehnologică apărută la nivel mondial.
Este evident că vorbim de o reacție în lanț, atunci când avem sisteme informatice care controlează de exemplu zborurile aeronavelor din Germania, Spania sau state din emiratele arabe care au legătură directă cu zboruri de la noi. Dacă a apărut o întârziere într-un aeroport de la noi în Germania cu un avion care trebuia să ajungă în București, în Otopeni și care ulterior urma să se deplaseze către altă locație, este evident că acel avion, neputând să decoleze din Germania sau din Spania, nu a mai ajuns în București și a apărut această diferență de timp până când el va putea să fie operațional și să-i ducă pe oameni acolo unde aveau de mers.
Suntem în picioare din punct de vedere al organizării, cu toate instituțiile responsabile de tot ceea ce înseamnă securitate cibernetică iar acum, când vorbim noi, nu avem nicio entitate guvernamentală afectată sau companie de stat afectată de acest efect al problemei tehnice apărute la nivel mondial.
Nu vorbim despre servicii de cloud, ci de o problemă de securitate cibernetică apărută în urma unei versiuni noi a softului de securitate cibernetică, care este implementat de compania Crowdstrike, și care nu a reușit să fie una viabilă. Un exemplu este sistemul medical care, în cazul unei boli autoimune, atunci când corpul consideră proprii antiviruși ca fiind problemă și îi atacă cu o zonă de imunitate.
Nu au avut loc atacuri cibernetice, ci doar a fost o încercare de a reînnoi softul de securitate cibernetică de către această companie, care a eșuat și a dat peste cap sistemele de la nivel mondial.
Ultimul update îl am de la ora 13:03 când compania American Airlines a anunțat reluarea operațiunilor, zborurile de pe aeroportul din Berlin au fost reluate acum o oră. Din o estimare pe care pot s-o fac, cred că este vorba de câteva ore până când vor fi repuse în funcțiune aceste sisteme, cu precizare că odată ce ai deja un delay de 4-5 ore pe un sistem de acest gen, inclusiv când vorbim despre zboruri, efectele, după ce sistemul informatic va fi din nou în picioare, vor dura mult mai mult decât până atunci până când pune sistemul informatic în picioare, adică cel puțin o zi, două vor fi perturbări în privința zborurilor, cu siguranță”.
Microsoft a anunțat că a fost remediată cauza principală a întreruperii globale a serviciilor sale, dar impactul de securitate cibernetică continuă să afecteze unele aplicații și servicii Office 365.
Marile companii aeriene americane au ordonat ca zborurile să fie oprite la sol vineri, invocând probleme de comunicații, în timp ce alți transportatori, companii media, bănci și firme de telecomunicații din întreaga lume au raportat, de asemenea, că întreruperi de sistem la Microsoft le perturbau operațiunile.
Editor : Alexandru Costea