Foto: Gulliver / GettyImages
S-au înregistrat 263 de voturi în favoarea acestui proiect. Legea trebuie acum promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Ministerul Muncii nu a fost de acord cu această modificare.
„Ministerul Muncii solicită menținerea plafonului de 3.400 de lei. Nu este pentru că nu avem grijă, ci pentru a evita fraudele și să menținem un echilibru și o egalitate de tratament pentru mamele care lucrează în sectorul privat și mamele care lucrează în sectorul public”, a spunea Ana Costea, ministrul Muncii, în Comisia de muncă din Camera Deputaților.
Alte modificări adoptate de aleşi sunt: calculul indemnizaţiei în cuantum de 85% din media câştigurilor din ultimele 12 luni lucrate din ultimii doi ani, cea mai mică indemnizaţie să fie 85% din salariul minim pe economie, iar dacă revin la serviciu înainte de finalul concediului de doi ani, mamele să primească un stimulent de 50% din indemnizaţia minimă.
În plus, mamele care vor rămâne în concediu doi ani vor primi tot 85% din media veniturilor. Până acum, femeile care stăteau doi ani acasă primeau cel mult 1.200 de lei lunar.
Premierul Dacian Cioloş a cerut public ca aleşii să spună de unde pot fi luaţi bani pentru plata fără plafon a indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
„Când parlamentul vine cu propuneri legislative care vizează alocări bugetare, o spune Constituția, e important să spună de unde luăm banii, dacă e vorba de bugetul pe anul acesta. Bugetul pe anul viitor, deja cu angajamentele pe care le avem, înseamnă un deficit care riscă să treacă de 3%,” a spus premierul, duminică.
„În Constituție nu scrie că noi suntem cutie poştală pentru legislaţia Guvernului nici că Guvernul trebuie să se opună Parlamentului, ci trebuie să colaboreze. Aceasta e o lege foarte bună pentru România. E o lege de protecţie socială, e o lege care stimulează natalitatea şi demografia”, a fost replica lui Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.