Biologii spun că buburuzele nu sunt autohtone, ci o specie cu origini asiatice. Schimbarea climei care aduce ierni tot mai blânde le-a creat condiţii gărgăriţelor să se înmulţească peste măsură. Iar când dă frigul, caută adăpost oriunde. În case, hambare sau adăpostul animalelor.
Anul acesta au ales drept gazde localnicii unei comune de lângă Lipova. Aproape 200 de familii se plâng că au acum covor de buburuze în case şi nici nu pot să facă ceva de mâncare, că se trezesc cu insectele în cratiţă.
Nu sunt un pericol pentru om, dar primarul din localitate spune că va stropi casele cu o substanţă care să le alunge.
Milioane de buburuze s-au năpustit peste o comună din Arad. Insectele au invadat locuinţele, în cautare de hrană, după ce frunzele copacilor din pădure au început să cadă. Biologii spun că insectele, care s-au înmulţit extrem, de mult fac parte dintr-o specie care a venit în ţara noastră în urmă cu câţiva ani, din Asia.
Pe Valea Şoimoşului din Lipova locuiesc aproximativ 200 de familii. De câţiva ani încoace, în fiecare toamnă, casele le sunt invadate de milioane de buburuze.
„Nu mă pot odihni noaptea în casă. Se bagă în pat! În pat se bagă! Aşa ceva...”, se plânge o femeie.
„Stau să ţi se bage şi în gură!”, spune o alta.
„Aceste probleme apar de vreo patru ani în fiecare toamnă. La început au fost mai puţine, pe urmă anul următor tot mai multe, tot mai multe şi acuma am rămas uimiţi ce invazie de buburuze”, povestește un localnic.
Specialiştii spun că insectele se înmulţesc pe timpul verii în pădurile din zonă, iar dacă toamna este una cu temperaturi ridicate vin în sat să caute mâncare, după ce cad frunzele copacilor.
„Buburuzele acestea de fapt nu mai sunt cele autohtone, mămăruţele noastre, este vorba de o rasă asiatică venită de câţiva ani. Totul este aproape la fel, mai puţin culoarea şi variaţile de culoare”, explică Herlo Gabriel, biolog Parcul Natural Lunca Mureșului.
Autorităţile locale susţin că nu pot opri invazia, deoarece nu au voie să împrăştie substanţe otrăvitoare în pădure, acolo unde prosperă buburuzele.
„Noi putem stropi doar în zona caselor, deoarece în zona de pădure terenul şi pădurea este a ocolului silvic Radna unde noi nu putem interveni”, confirmă Iosif Jichici, primarul din Lipova.
Singura speranţă a localnicilor din Valea Şoimoşului este acum vremea. Dacă scad temperaturile, insectele vor intra în hibernare, în pădure.