Cu toate acestea, oficialul NATO a dat din nou asigurări că scutul antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei și că ar fi, de altfel, imposibil din punct de vedere tehnic să amenințe Federația Rusă.
„Vom continua dialogul cu partea rusă”, a asigurat Jens Stoltenberg şi a argumentat: „În special în vremuri tensionate, transparența și predictibilitatea sunt importante pentru a reduce riscurile unor calcule greșite și accidente”, a arătat Stoltenberg.
Oficialul NATO a salutat, pe de altă parte, angajamentul României de a crește bugetul apărării la 2% la PIB, arătând că acest lucru demonstrează că Bucureștiul își respectă angajamentele. „Este o măsură pe care o salutăm și vă încurajez să continuați pe această cale, pentru că apărarea cetățenilor noștri este esențială. Trebuie să dispunem de resursele și capacitățile de a ne menține cetățenii în siguranță într-o lume mai periculoasă”, a afirmat oficialul NATO.
El a reiterat faptul că România este un aliat de încredere. „NATO se angajează solmen față de securitatea României, acum și în viitor”, a încheiat secretarul general al NATO.
Urmăriți-i declarația integrală în materialul video de mai sus.
Declarația secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg
„Este minunat să mă aflu din nou aici la Bucureşti, este foarte bine că am putut să ne întâlnim din nou. România este un aliat foarte angajat şi de încredere care a contribuit mult de-a lungul anilor la apărarea colectivă şi la securitatea noastră comună.
Vă mulţumesc pentru angajamentele României şi pentru contribuţiile ei importante la NATO!
Tocmai am avut o discuţie excelentă despre situaţia de securitate din regiunea extinsă, despre obiectivele noastre la Summitul de la Varșovia din iulie şi despre angajamentul puternic al României faţă de alianţa noastră.
NATO a reacţionat în mod decisiv la un mediu de securitate schimbat şi mai dificil. Ne-am sporit prezența în partea estică a Alianţei noastre inclusiv aici în România. România găzduieşte un nou mic sediu aici, în Bucureşti, pe care l-am vizitat împreună cu dumneavoastră anul trecut şi aţi activat Comandamentul Multinaţional Divizia Sud–Est care este acum testat şi aștept cu nerăbdare să îl vizitez în cursul acestei dimineţi. Ambele facilităţi ne vor spori abilitatea de a planifica, de a efectua exerciţii şi de consolida prezența forţelor, dacă este necesar, şi vom face şi mai mult. Nu pentru a ameninţa pe cineva, ci pentru a ne proteja naţiunile, pentru că Rusia a schimbat graniţe prin forţă şi continuă să îşi intimideze vecinii.
În acelaşi timp, vom menține canalele de dialog deschise cu Rusia, în special în vremuri tensionate, transparența și predictibilitatea sunt importante pentru a reduce riscul unor calcule greșite și accidente.
De asemenea, România își aduce o contribuție importantă la sistemul de apărare antirachetă al NATO, găzduind o facilitate Aegis Ashore la Deveselu. Această facilitate ajută aliații europeni să se protejeze împotriva amenințărilor cu rachete din afara zonei euro-atlantice. Astăzi vom marca un nou moment important și aștept cu nerăbdare să particip la ceremonie în cursul zilei de azi.
Mai mult, România joacă un rol constructiv în asigurarea stabilității în regiunea Mării Negre, un lucru important pentru securitatea noastră. România și-a asumat un angajament major, cu sprijinul tuturor partidelor politice, de a crește bugetul Apărării la 2% din PIB, și salut creșterea bugetului, pe care l-am văzut în ultimii ani în România, ceea ce demonstrează că vă respectați angajamentele. Este o măsură pe care o salutăm în direcția corectă și vă încurajez să continuați pe această cale, pentru că apărarea cetățenilor noștri este esențială. Trebuie să dispunem de resursele și capacitățile pentru a ne menține cetățenii în siguranță într-o lume mai periculoasă.
Totodată, România joacă un rol cheie în proiectarea stabilității dincolo de granițele noastre, în Moldova, Georgia și Ucraina. Aduceți o contribuție importantă și la fondul pentru apărare cibernetică pentru Ucraina, ceea ce demonstrează adevărat leadership.
Ați demonstrat angajament permanent în misiunile noastre în Kosovo și Afganistan. Misiunea noastră de a antrena forțele afgane rămâne dificilă și presupune costuri mari.
Aduc un omagiu celor doi ofițeri români care și-au pierdut recent viața, în Kandahar, în timpul misiunii și îmi doresc ca militarul rănit să își revină rapid.
Domnule Președinte, România este un aliat de încredere, iar NATO se angajează solemn față de securitatea României, acum și în viitor.”