„În momentul preluării copilului, eram plin de emoții, de altfel și acum, puțin. Sunt fericit că am mai salvat încă o viață”, a spus pompierul care marți l-a scos din puț pe copilul de un an și nouă luni din Balta Sărată.
Îl cheamă Ionel Răducu și este plutonier-adjutant la detașamentul special de salvatori. El, împreună cu colegii și șeful său, a venit miercuri la spitalul „Grigore Alexandrescu” să-l viziteze pe Dănuț. Cel mai mult pompierul își dorește ca băiatul să se facă sănătos și să se întoarcă acasă cu bine.
Pompierul a povestit că a mai avut o astfel de intervenție în urmă cu șapte ani, la Sintești, în cazul unui copil de trei ani și jumătate, dar, spre deosebire de situația de acum, victima nu era la o adâncime așa de mare și a putut comunica cu ea. „În schimb, la cazul de acum, l-am avut tot timpul sub supraveghere video și audio”, a spus plutonierul-adjutant Ionel Răducu.
Cea mai bună soluție pentru evitarea acestor accidente este ca părinții să-și supravegheze mai bine copiii, e de părere Ionel Răducu.
Dănuț, copilul de un an și nouă luni salvat marți după ce a căzut într-un puț, este un luptător pe care cu toții îl apreciem, au declarat pompierii care au participat la operațiune și care miercuri au venit să-l viziteze la spital.
„Intervenţia asta a presupus şi o presiune continuă asupra noastră, pe care am resimţit-o emoțional, în primul rând, fiind vorba de un copil mic, cu care nu am putut să comunicăm. Ne-a luat un timp semnificativ să determinăm poziția exactă a copilului, astfel încât extracția acestuia să se facă cu cât mai puține daune asupra stării în care l-am găsit”, a declarat Radu Cristian, împuternicit prim-adjunct al inspectorului general IGSU.
El a spus că împreună cu colegii i-a adus micuțului un dar din partea ministrului de interne, Carmen Dan. „Sperăm din toată inima ca Dănuț să poată să se joace cu ele”, a declarat Radu Cristian. Oficialul a menționat că a văzut copilul, aflat la terapie intensivă și menținut sub ventilație artificială și a stat de vorbă cu profesorul și cu șeful secției de ATI. „Starea lui Dănuț este stabilă, beneficiază, vă pot asigura, de cele mai bune îngrijiri și sperăm cu toții, din tot sufletul, asta e cel mai important acum, să se facă bine. Îl simțim deja ca fiind parte din colectivul din care noi facem parte, pentru că instituția asta și meseria asta se face în primul rând cu sufletul”, a spus Radu Cristian.
„În meseria noastră, echipa înseamnă tot. Individualitățile și indivizii contează mai puțin, acțiunea comună primează și nici în cazul acesta n-a fost o excepție. (...) Misiunea asta a presupus un consum de resurse umane și logistic în primul rând semnificativ”, a explicat Radu Cristian, argumentând și de ce a fost aleasă soluția „extracției” copilului cu ajutorul tijelor speciale, și nu excavarea. „Nu am avut lipsă de nimic, ceea ce a fost dificil pentru noi a fost să găsim metoda adecvată”, a declarat Radu Cristian.
El a evitat să spună dacă a fost vina cuiva pentru cele întâmplate, dar a făcut un apel la populație să aibă mai multă grijă în privința asigurării securității copiilor.