La mai bine de doi ani de la intrarea în vigoare a Legii care sancționează hărțuirea stradală, o femeie care a reclamat la poliție un incident a avut parte de o reacție incredibilă a polițistei care i-a preluat cazul. Într-o discuție informală, aceasta i-a spus că s-ar simți bine dacă un bărbat necunoscut i-ar spune pe stradă că vrea să o sărute pentru că acest lucru înseamnă că este frumoasă. Poliția Capitalei a anunțat că a deschis o anchetă internă pentru verificarea comportamentului polițistei.
Polițistă: Te-a înjurat, ți-a zis... nu știu. Asta, să mor eu, „Dacă nu, te sărut!”, nu semnifică nimic, nu este o infracțiune!
Tânără: Adică trebuie să se ajungă la o infracțiune?
Polițistă: Dar nu ți-a făcut nimic, practic, băiatul ăla!
Tânără: Dumneavoastră nu v-ați fi speriat în locul meu?
Polițistă: Că zice unul că mă sărută? Eu m-aș simți bine, înseamnă că sunt frumoasă dacă vrea să mă sărute, că nu sărută orice urâtă de pe stradă!
Dialogul pe care l-ați auzit are două protagoniste: o tâără care a mers să reclame incidentul descris, petrecut cu câteva zeci de minute înainte, și o tânără polițistă de la Secția 18. Discuția continuă, cu cea din urmă la fel de nelămurită de motivul pentru care femeia din fața ei s-a adresat poliției.
Tânără: Și ar trebui să mă simt măgulită în momentul acela? Că un băiat, un bărbat pe care nu îl cunosc vine cu mâinile întinse spre mine?
Polițistă: Cu mâinile întinse în ce sens? Așa?
Tânără: Nu, nu voia să îmi dea în cap! Voia să mă prindă, din ce a zis el, să mă sărute! Vi se pare normal?
Polițista, care insistă că fapta descrisă nu intră în sfera Codului Penal, pare să uite de legea care sancționează cu amendă, pe care o dau inclusiv polițiștii, hărțuirea stradală. E în vigoare de doi ani, adoptată cu argumentul că 8 din 10 femei spun că nu se simt în siguranță când merg noaptea pe stradă, tocmai din cauza avansurilor nedorite. Definiția prevăzută de lege pentru fapta care se sancționează cu amenzi de până la 10 mii de lei e destul de clară.
Definiția hărțuirii
„Prin hărţuire se înţelege situaţia în care se manifestă un comportament nedorit, legat de sexul persoanei, având ca obiect sau ca efect lezarea demnităţii persoanei în cauză şi crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor”. (Sursa: Legea 202/2002 modificată)
Polițistă: Încerc să înțeleg ce v-a produs o stare de temere
Tânără: Deci nu vi se pare nimic greșit în ce s-a întâmplat acolo?
Polițistă: Încerc să înțeleg! Ce v-a zis mai exact băiatul ăsta?
Tânără: V-am explicat deja! Îmi cer scuze dacă vă deranjez, văd că faceți tot felul de fețe, mă scuzați, dar nu mi se pare normal să mă puneți și dumneavoastră într-o situație neplăcută, pentru că mi-a fost de ajuns prin ce-am trecut în seara aceasta!
Polițistă: Eu am înțeles. Încerc să înțeleg ce v-a produs o stare de temere.
Am încercat să discutăm cu șefii polițistei despre atitudinea acesteia în discuția cu potențiala victimă a unui act de hărțuire.
Polițist: Deci, în legătură cu cazul, se cunoaște, doriți date, relații la biroul de presă al poliției capitalei
Reprezentanții Poliției Capitalei ne-au transmis în scris că bărbatul care a agresat-o pe fată a fost identificat și sancționat contravențional. Se va face de asemenea și o anchetă internă în ceea ce privește cumportamentul polițistei.
Editor : Liviu Cojan