ACTUALIZARE SÂMBĂTĂ, ORA 11:00. Este din nou risc de incendiu. Acoperişul blocului care a luat foc ieri în Capitală a reînceput să fumege. Pompierii sunt din nou pregătiţi să intervină, în cazul în care va fi nevoie. Cele aproape 50 de familii, evacuate aseară şi-au petrecut noaptea pe unde au putut, la rude şi prieteni. Astăzi urmează ca pompierii să stabilească din ce cauză s-a produs tragedia.
Flăcările au izbucnit vineri după-amiaza, într-unul dintre apartamentele de la mansarda blocului cu patru etaje. Incendiul a fost anunţat la 112 la câteva minute după ora 17:00. Pompierii au intervenit imediat.
Temperaturile ridicate şi vântul au favorizat extinderea flăcărilor, care au cuprins imediat aproape întreaga mansardă. Imaginile filmate din aer arată amploarea distrugerilor - acoperişul dă semne de prăbuşire. Iar pompierii au fost nevoiţi să escaladeze blocul vecin pentru a putea stinge flăcările.
„Foc şi multă muncă. Erau pompierii, panică din partea celor care locuiesc aici. Vă imaginaţi. Sunt persoane care şi-au făcut credite la bănci. (Reporter: Flăcările erau mari?) Super mari!”, povestește un martor ocular.
„Pe la 4:30 a luat foc, a luat în colţul ăla şi apoi tot. Cunosc nişte prieteni care stau acolo la etajul doi. (Reporter: Sunt blocuri noi?) Da! De vreo doi ani”, spune o femeie.
O femeie de 50 de ani a avut nevoie de îngrijiri, după ce a făcut un atac de panică. Un bărbat de 80 de ani, imobilizat la pat, a fost scos din bloc de pompieri după aproape două ore de la izbucnirea flăcărilor. Un pompier a fost dus la spital, după mai multe ore de luptă cu flăcările. I s-a făcut rău din cauza căldurii și a fumului.
Sub greutatea apei şi grav afectat de flăcări, acoperişul a cedat parţial, iar specialiştii trebuie să decidă acum dacă structura de rezistenţă a imobilului a fost afectată sau nu.
Nici intervenţia autorităţilor nu a fost lipsită de probleme.
„Concentrarea mare de autospeciale s-a impus şi ca urmare a faptului că am avut probleme cu reţeaua stradală de hidranţi - o parte nu funcţionau, iar cealaltă parte nu pot face faţă unui debit şi consum atât de ridicat de apă - până la 5000 de litri pe minut (...) În ceea ce priveşte accesul au fost ceva dificultăţi, pentru că autospecialele sunt agabaritice”, a explicat Daniel Vasile, purtător de cuvânt al ISU București.
Blocul al cărui acoperiş a fost cuprins de flăcări are 49 de apartamente, distribuite pe patru etaje şi la mansardă. Pompierii urmează să deschidă o anchetă pentru a stabili cauza exactă a incendiului şi cine poate fi tras la răspundere pentru daunele suferite de apartamente, unele distruse de flăcări, altele de apă.
ACTUALIZARE 19:40 Incendiul a fost stins, în mare parte, dar pompierii rămân la fața locului, pentru a se asigura că nu există noi focare. A fost, fără îndoială, unul dintre cele mai grave incendii care au avut loc în acest an în Capitală.
Blocul se află în apropierea unui centru comercial. Hidranții din zonă nu funcționează.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU București, Daniel Vasile, intervenția se desfășoară pe trei laturi ale imobilului, atât pentru stingerea incendiului, cât și pentru protejarea vecinătăților, cu precădere un bloc aflat la cinci-șase metri distanță.
O echipă de căutare-salvare se ocupă de evacuarea tuturor persoanelor din bloc. Flăcările erau foarte mari în momentul în care au fost anunțați pompierii și pe casa scărilor este foarte mult fum.
La fața locului acționează concomitent 15 autospeciale și trei scări, pentru limitarea și localizarea incendiului la partea superioară a clădirii.
Oficialul ISU a confirmat că echipele au probleme cu alimentarea cu apă, rețeaua stradală nefăcând față debitului de apă necesar autospecialelor. Intervenția va mai dura, a declarat Daniel Vasile pentru Digi24.
Blocul este unul nou, construit în urmă cu câțiva ani. La originea incendiului este posibil să fi fost un aparat de aer condiționat.