După cutremurul din Italia, autorităţile din România iau în calcul cel mai negru scenariu şi la noi: ce s-ar întâmpla în cazul unui cutremur de peste 7 pe scara Richter. Testul a fost neanunţat astăzi şi a mobilizat mii de salvatori din toată ţara. Sirenele de alarmă au sunat în toate unităţile mari de pompieri şi jandarmi. Medici şi asistenţi au venit de acasă. Iar planul a fost ţinut secret, doar trei oameni au ştiut de el: preşedintele, premierul şi ministrul de Interne.
Alarma s-a dat puţin după ora 8.00 în toate unităţile de salvatori din Bucureşti şi Iaşi. Au fost alertaţi pompieri, jandarmi, soldaţi şi au fost chemaţi medici de acasă. Un cutremur de peste 7 grade pe Richter a lovit două oraşe mari din ţară. Bucureşti şi Iaşi. A fost, din fericire, un exerciţiu. Dar de el au ştiut doar 3 oameni.
În Iaşi sosesc peste 150 de salvatori din Moldova. Este chemata si armata.
Diana Cimpoiașu, SMURD Iași: „Pregătirea sălilor de operații și amânarea intervențiilor uzuale. Trebuie redirecționate persoanele care nu sunt urgențe majore.”
Bucureştiul cheamă în ajutor echipe de salvare din aproape toată ţara.
Odată cu activarea planului roșu, toate echipajele de intervenție au fost alertate, inclusiv angajații care se aflau în zilele libere. După mai bine de trei ore, echipajele-suport au plecat spre locul intervenției din București
Elicopterele sunt ridicate de la sol.
Potrivitz scenariuliu, zeci de pameni sunt prinşi sub dărâmături. Două blocuri turn s-au prabusit.
Întreaga zonă a fost împânzită de forțe de ordine. Sunt pompieri, polițiști, dar și jandarmi. Circulația a fost oprită.
La trei ore de la alertă este activat centrul naţional de coordonare în caz de dezastru de la Ciolpani. Primul bilanţ al cutremurului: 3.200 de răniţi în Bucureşti, sute de morţi. În Iaşi scenariul prevede 1.500 de răniţi şi aproaope 400 de sinistraţi.
Raed Arafat: „Au fost 21 de autospeciale de stingere și ambulanțe SMURD care au pornit în misiuni de recunoaștere în teren.”
Au fost aduși și câini special pentru salvare pentru a-i căuta pe cei aflați sub dărâmături și care ar putea fi în viață.
Salvatorii ajunsi în Bucureşti din întreaga ţară sunt cazaţi în corturi. Ies în teren în ture, nu mai lungi de patru ore.
Într-un astfel de cort sunt găzduite echipajele care vin din ţară să acorde o mână de ajutor celor din Capitală. Un cort are o capacitate de 10 persoane, iar pe jos sunt deja pregătite pături şi saltele pentru paramendici şi pompieri.
În urma exerciţiului, timpii de reacţie ai salvatorilor din întreaga ţară chemaţi la Bucureşti vor fi analizaţi pentru a fi siguri că în cazul unui dezastru real autorităţile vor reacţiona prompt.