Victoria Nuland, adjunctul secretarului de stat american, vine azi în România. Se întâlneşte doar cu Traian Băsescu şi cu Titus Corlăţean
În noiembrie anul trecut, Victoria Nuland critica în termeni duri corupţia din unele democraţii tinere ale Europei şi compara fenomenul cu o „otravă ce trebuie neutralizată”.
„Încrederea populaţiei în guvernele alese scade de-a lungul Europei de Centru şi de Est, deoarece alegătorii cred că liderii îşi servesc propriile interese în primul rând, iar cele ale populaţiei sunt pe locul doi. Corupţia este un ucigaş periculos al visurilor democratice," spunea Victoria Nuland într-un discurs ţinut la Washington.
Ministrul de Externe: premierul avea programul deja stabilit. Pe site-ul Guvernului, însă, nu apare niciun eveniment public
Şeful Executivului nu şi-a putut schimba programul, pentru că îl avea stabilit cu mult timp înainte ca vizita emisarului american să fie anunţată. Explicația a fost dată de ministrul de Externe, Titus Corlăţean, pentru Agerpres. Cu toate acestea, în programul afişat pe site-ul Guvernului, prim-ministrul nu are prevăzut niciun eveniment public pentru următoarele două zile.
Contactat de jurnaliștii de la gândul.info în legătură cu acest subiect, purtătorul de cuvânt al Guvernului s-a scuzat într-o notă umoristică: „Îmi pare rău, sunt în Austria, în concediu. Este foarte fain aici, e zăpadă, e singura declaraţie oficială pe care pot să v-o dau”, a spus Mirel Palada.
Titus Corlăţean a precizat că premierul l-a delegat să îl reprezinte în discuţiile cu înaltul oficial american: „Programul premierului era făcut de multă vreme, aşa încât, din motive obiective, acel program nu a putut fi schimbat şi am tot mandatul premierului să pot discuta orice fel de aspect pe care şi partea americană şi partea română le consideră necesare”, a declarat Titus Corlățean.
Departamentul de Stat a anunţat deja că una dintre temele care vor fi discutate de adjunctul lui John Kerry va fi respectarea statului de drept în România. De altfel, judecătorul Adrian Bordea, noul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost invitat joi la Ambasada Statelor Unite la București.
În acest context, consilierul premierului, Gyorgy Frunda, a transmis un mesaj dur referitor la subiectul pe care oficialul american cu rang înalt a anunţat că-l va discuta cu oficiali guvernamentali, respectiv statul de drept în România:
„Nu e România o colonie și refuz această idee, că vine să inspecteze în România nivelul sau stadiul drepturilor omului, statului de drept si a democraţiei”, a spus Gyorgy Frunda.
Ceva mai deschis la dialog este preşedintele Senatului, Crin Antonescu, dar nici acesta nu a fost invitat la discuţii. „Eu mă bucur de orice contact româno-american. Procuparea pentru statul de drept este şi în România, ca şi în Statele Unite, permanentă. Dacă este vorba de nişte lucruri concrete , nişte nemulţumiri sau de nişte primejdii leagate de România trebuie să vedem despre ce e vorba”, a declarat Crin Antonescu.
O vizită similară a unui oficial cu rang înalt al diplomației americane a avut loc în vara anului 2012, imediat după suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Philip Gordon, predecesorul actualului adjunct al secretarului de stat, a venit la Bucureşti unde s-a întâlnit şi cu preşedintele în funcţie, Crin Antonescu, dar şi cu cel suspendat, Traian Băsescu.
Ce spun reprezentanții societății civile
Reprezentanţii societăţii civile pun interesul americanilor pe seama investiţiilor pe care le-au făcut în ţara noastră, inclusiv cea în scutul antirachetă. „Este firesc să ceară un mediu de afaceri curat şi un sistem judiciar eficient”, spune Laura Ștefan, expert anticorupție.
Între timp, sute de români stabiliţi în America îi mulţumesc secretarului de stat John Kerry că se interesează de situaţia ţării noastre, ba chiar îi cer să fie mai activ. Ei au semnat o petiţie online prin care cer Departamentului de Stat să pună şi mai mare presiune pe politicienii români pentru a respecta statul de drept.
„Vrem o Românie unde toată lumea să fie egală în faţa legii indiferent de poziţia socială sau politică", se arată în petiţie.
„Implicarea politicului, în mod constant, special în ceea ce priveşte deciziile judecătorilor este inacceptabilă. Ne dorim ca acele dosare penale, ca acei politicieni corupţi care urmează să fie judecaţi să fie lăsaţi să fie judecaţi”, a declarat Marian Petruța, președintele Asociației Jurnaliștilor Români din SUA în emisiunea „Jurnalul de seară” de la Digi24.
Ambasada americană le-a cerut internauţilor să spună ce teme ar mai trebui discutate. În câteva ore, pagina de Facebook s-a umplut de comentarii şi solicitări la adresa oficialului american. Unii vor ca politicienilor români să li se explice ce sancţiuni cu efecte economice pot aduce abuzurile la adresa statului de drept, iar alţii cer o discuţie depre pedepsirea corupţiei:
„Trebuie explicat politicienilor români ce sancţiuni cu efecte economice ar aduce continuarea abuzurilor la adresa statului de drept."
„Mai multă corupţie pedepsită este utilă.”
Iată cum au comentat această vizită invitații „Jurnalului de seară” de la Digi24:
„Dacă sunt aspecte de lămurit şi se află statul de drept pe agendă e un prilej să explicăm că n-am avut lovituri de stat”, a declarat Cristina Pocora, purtător de cuvânt al PNL. „Datorită implicării noastre, nu a fost promovată o lege a amnistiei şi graţierii”, a precizat ea.
Radu Carp, secretar executiv al PDL, a subliniat că Victoria Nuland nu face un turneu special în România, ci a ales două destinații din Europa de Est și două din Europa de Vest. Victoria Nuland a avut comentarii referitoare la situația din România din vara anului 2012, dar și la adresa situației din Ungaria, iar administrația Obama încearcă să promoveze teme statului de drept și a drepturilor omului. „În comunicatul Departamentului de Stat mai e o nuanţă: se spune că va discuta cu oficiali guvernamentali și cu membri ai societății civile. SUA sunt interesate cum funcționează justiția și vor părerea părţilor implicate”, a atras atenția Radu Carp.
„Mă bucur de câte ori vine un reprezentant al unei ţări. E extrem de important ca oricine vizitează România să stea de vorbă cu toată lumea, să asculte puncte de vedere, pentru ca imaginea să fie corectă”, a precizat Ecaterina Andronescu, senator PSD.
- Etichete:
- traian basescu
- titus corlatean
- statul de drept
- victoria nuland
- vizita diplomat american romania
- sua diplomatie
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News