„Săptămâna trecută, am adoptat ordonanţa numărul 2 cu măsuri fiscal-bugetare. Ca de obicei, nimeni nu citeşte ordonanţa, toată lumea e contra. Vreau să spun foarte clar: cred că este şi constituţional, şi era şi urgent să dăm 2% la Cultură, pentru că tot săptămâna trecută am aprobat bugetul la Loterie. Domnul ministru Vulpescu (al Culturii-n.r.), dacă nu ieşiţi să spunem că e vorba de 2% la Cultură, îl abrogăm, că dumneavoastră l-aţi propus, o măsură fiscală! (...) Îmi fac datoria şi explic, dar dacă nu explicaţi fiecare ministru în parte că în acea ordonanţă cu măsuri fiscal-bugetare am rezolvat probleme punctuale, urgente şi absolut constituţionale, în România cine ţipă mai tare, are dreptate”, a spus Ponta.
Ponta a mai arătat că ordonanţa cuprinde măsuri privind programele de sănătate şi permite DNA şi DIICOT să facă anumite cheltuieli.
„Dacă opoziţia sau ONG-urile nu sunt de acord să dăm voie la DNA şi la DIICOT să facă cheltuieli, să spună”, a mai afirmat premierul, adăugând că „nu înţelege această opoziţie oarbă şi surdă la lucruri extrem de importante”.
Guvernul a adoptat până în prezent, în anul 2015, două ordonanţe de urgenţă, una privind schemele de plăţi în agricultură şi alta privind modificarea mai multor acte normative. Ambele ordonanţe au fost anunţate iniţial ca adoptate în şedinţa de Guvern din 4 martie, dar apoi au fost rediscutate într-o nouă şedinţă a Executivului.
APADOR-CH şi alte 11 organizaţii neguvernamentale au cerut însă Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la ordonanţă de urgenţă care intervine în mai multe domenii, arătând că sunt modificate 26 de acte normative, şi i-au cerut premierului Victor Ponta să demisioneze.