Victor Ponta: Modificările la Constituţie vor fi trimise Comisiei de la Veneţia. Vor include observaţiile CCR

Data publicării:
ponta guvern gov-32.ro

Textul este gata la sfârşitul acestei luni. La sfârşitul lunii ianuarie, Ministerul de Externe îl va traduce, în engleză, franceză, şi îl trimitem la Comisia de la Veneţia. În baza discuţiei informale pe care am avut-o acolo, dacă trimitem la începutul lunii februarie, Comisia are sesiune plenară la sfârşitul lui martie, deci după şapte săptămâni, mai ales că nu e un text nou. Ei l-au văzut deja anul trecut, au avut nişte opinii, deci putem să avem până la sfârşitul lunii martie opinia Comisiei de la Veneţia”, a spus premierul la un post de televiziune.

Premierul a aminitit că textul va fi trimis şi Curţii Constituţionale, iar în acest context a arătat că în urma motivării CCR privind neconstituţionalitatea legii descentralizării, dacă va fi nevoie, noua Constituţie va include şi prevederi care să respecte obiecţiile Curţii legate de descentralizare.

Comisia pentru modificarea Constituţiei se va reuni la 27 ianuarie. Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere, iar dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camerele reunite în şedinţă comună hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.

Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire. Prin urmare, pentru ca referendumul să aibă loc în 24 şi 25 mai, Parlamentul va trebui să adopte proiectul de revizuire a Constituţiei nu mai devreme de 24 aprilie.

Curtea Constituţională va trebui să se pronunţe, din oficiu, asupra iniţiativei de revizuire a Legii fundamentale.

Potrivit Legii referendumului, Guvernul va trebui să stabilească, prin hotărâre, programul calendaristic al acţiunilor necesare pentru referendum, bugetul şi cheltuielile necesare în vederea organizării şi desfăşurării scrutinului, modelul ştampilei cu menţiunea VOTAT, modelul buletinului de vot şi măsurile care trebuie luate de autorităţile publice centrale şi locale pentru buna organizare şi desfăşurare a scrutinului.

Legea privind referendumul prevede că în situaţia în care acesta are loc simultan cu alegerile pentru Parlamentul European, organizarea şi desfăşurarea referendumului se realizează potrivit prevederilor Legii 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European.

În acest caz, ambele scrutine se realizează în cadrul aceloraşi secţii de votare, operaţiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleaşi birouri electorale, constituite potrivit legii.

Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Reactualizarea listelor electorale permanente se face de către primari, în termen de cel mult 5 zile de la data stabilirii zilei referendumului.

Rezultatele centralizate la nivel naţional de către Biroul Electoral Central, cuprinzând numărul voturilor valabil exprimate pentru fiecare răspuns de pe buletinul de vot, se înaintează, la Curtea Constituţională, în termen de 24 de ore de la încheierea centralizării.

Curtea Constituţională prezintă Parlamentului un raport cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional şi confirmă rezultatele acestuia.

Legea de revizuire a Constituţiei intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, a hotărârii Curţii Constituţionale de confirmare a rezultatelor referendumului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor trăi momente de vis până la finalul anului 2024. Vor încheia anul în glorie
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Cum arată fiul lui Jack Nicholson. Asemănarea cu tatăl lui i-a adus rolul principal într-un film horror
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...