Actualizare 19.55. Joe Biden va vizita România şi Republica Cipru în perioada 20-23 mai. Principala temă de discuție va fi criza din Ucraina, a anunțat Casa Albă.
_____________________
„Eu am făcut o invitaţie vicepreşedintelui Joe Biden să viziteze România. Dânsul a dat o dată aproximativă. Am convenit să dăm simultan comunicatele legate de vizită”, a explicat Traian Băsescu la Adevărul Live.
Pe de altă parte, președintele Traian Băsescu a primit-o luni, la ora 11.00, la Palatul Cotroceni, pe adjuncta directorului Agenţiei Centrale de Informații (CIA), doamna Avril D. Haines, conform programului publicat pe site-ul administrației prezidențiale. „S-a discutat despre situația din regiune, dar și despre buna colaborare dintre serviciile de securitate din cele două țări”, anunță, laconic, un comunicat al Cotroceniului.
Potrivit unor surse politice citate de Hotnews, și șeful Pentagonului, Chuck Hagel, este așteptat în România „în primele zece zile” ale lunii iunie.
Aceste vizite ale înalților oficiali americani în România intervin în contextul regional tensionat de situația din Ucraina, dar și al unei colaborări româno-americane tot mai strânse pe plan militar, odată cu retragerea trupelor americane din Afganistan și pregătirea bazei de la Deveselu pentru a găzdui elemente ale scutului antirachetă.
SUA au cerut României în urmă cu două luni sprijin pentru extinderea operaţiunilor militare de la baza Mihail Kogălniceanu. Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu devine punct de tranzit pentru militarii americani care se reîntorc din teatrele de operaţiuni din Afganistan. Până la sfârşitul acestui an, aproximativ 30.000 de militari americani vor tranzita zona. Vechiul nod de tranzit, amplasat în Kîrgîzstan, se va închide în luna iulie.
Efectivele amicane dn România, suplimentate cu încă 600 de militari americani şi cu avioane pentru misiunile specifice, au ajuns în prezent la 1.600.
Hari Marcu Bucur, expert în securitate: Nu sunt vizite simbolice
„Niciunul dintre cele trei nume invocate nu vin în vizite simbolice. Joe Biden exprimă practic politica americana în zona euroatlantică, pentru ca președintele Barack Obama se concentrează mai mult pe Pacific. Altcineva mai mare din administrația americana care să vină în România nu este. E o vizită foarte importantă”, a explicat la Digi24 Hari Marcu Bucur, expert în probleme de securitate.
„Rușii amenință pe Twitter, pe când vizitele astea sunt reale. Ei nu vin să facă poze, există deja o agendă de discuții, există acorduri de parafat sau etape din programele deja în derulare care trebuie să fie consfințite. Ce înțelege Rusia din asta e că România e membră NATO și UE. (...) Rusia nu poate face altceva decât să incite lucrurile prin propagandă. Îcearcă să compenseze lipsa de putere militară reala cu multiplicatori de forță precum propaganda”, a explicat expertul.