„Un mormânt de sex masculin, capul defunctului este orientat spre est, aici se pot vedea urmele de craniu iar cel mai expresiv element rămas sunt dinții.”
Claudiu Mihuţ, reporter Digi24 Oradea: „În cele trei zile de săpături arheologii au descoperit șapte morminte, mai multe topoare dar și alte unelte folosite în luptă. Potrivit specialiștilor acestea au o vechime de 7000 de ani.”
Recent, în zonă, a fost construită o conductă de gaz și o stație de stocare. Urmărind lucrările, arheologii și-au dat seama că pe terenul din apropiere există un sit neexplorat. Curiozitatea lor a dat roade - au găsit un cimitir din anii 4950 înainte de Hristos. Lângă morminte a fost descoperit și un cap de bour semn că acesta era principalul animal de calibru vânat în nord-vestul țării.
„Cele două coarne și craniul sunt așezate destul de ordonat, rămâne de văzut și restul inventarului gropii, s-ar putea să fie o așezare ritualică.”
În funcție de felul în care sunt așezați în cavouri, specialiștii și-au dat seama și de statutul celor îngropați în urmă cu mii de ani. Şi ar afla mai multe - dar stratul de lut încetineşte lucrările.
Liviu Marta, arheolog în cadrul Muzeului din Satu Mare: „Avem câteva morminte de războinici cu topoare de luptă deosebit de prețioase aduse de la mare distanță.”
Arheologii spun că deocamdată nu au indicii despre naționalitatea celor care trăiau în acele timpuri și nici despre limba vorbită. Cercetările vor continua pe tot parcursul lunii august.