Vasile Dîncu / FOTO: inquamphotos.com
„Noi trebuie să fim coerenți cu noi înșine, să vedem ce cerem SRI-ului să facă. Dacă SRI-ul s-a implicat în lupta anticorupție prea mult, spuneau unii, mai ales, dintre cei afectați, am venit cu hotărâri în care le-am limitat activitatea. Acum cerem ca SRI-ul să se ocupe chiar de toate aspectele vieții sociale să spunem, medicale, educaționale și cred că este peste capacitățile unei asemenea instituții. În momentul în care SRI-ul a dat note despre asta, în care a avertizat instituțiile că se produce un lucru disfuncțional în sistemul medical, atunci sistemul medical trebuie să preia asta și să o ducă mai departe, să vadă magnitudinea unui anumit fenomen”, a spus Vasile Dîncu, la Europa FM, informează Agerpres.
El a precizat că ceea ce se solicită în prezent SRI este atât peste capacitățile sale fizice, dar mai ales constituționale. "Cred că și fizice, dar în primul rând constituționale. Atribuțiile, dacă tot spunem că suntem foarte stricți cu definirea constituțională a instituțiilor, atunci ei se ocupă de zona securității naționale", a afirmat vicepremierul.
Întrebat dacă sănătatea publică este un lucru de securitate națională, Vasile Dîncu a răspuns: "Este un lucru de securitate națională, dar nu cred că în momentul acesta, de exemplu, SRI-ul are specialiști care să meargă la detalii, să facă analize în laboratoare și altceva. Nu au specialiști în domeniul ăsta. Nu cred că există așa ceva. Deci trebuie să ne asumăm noi o protecție a sistemului din interior, în primul rând. Aici trebuie să fie mecanismele cele mai importante. Nu cred că SRI ne poate spune în fiecare loc ceea ce se întâmplă și ceea ce poate deveni un mare scandal".
Vicepremierul a atras atenția totodată că în ultima vreme activitatea SRI a fost limitată, inclusiv în zona corupției.
"În ultima vreme trendul a fost, să spunem așa, să le limităm activitatea, inclusiv în zona corupției, pentru că aici era o problemă de corupție. De acolo a ajuns SRI-ul până la urmă să se ocupe sau să anunțe, să facă informări despre dezinfectanți, pentru că probabil a observat probleme care țineau de corupție, care este într-adevăr o problemă foarte importantă de siguranță națională", a explicat Vasile Dîncu.
El a spus că SRI a avertizat asupra problemelor care țin de sănătate publică. "Ceea ce poate să facă SRI-ul în acest moment este să avertizeze, nu are dreptul să facă urmărire penală, nu poate să facă alte lucruri care țin de, să spunem, separația puterilor în stat, pentru că asta am înțeles că este marea noastră problemă. Să dăm atunci alt caracter notelor pe care le face SRI-ul. În acest moment nu există decât funcția de informare a demnitarilor sau a celor din zona respectivă", a afirmat Dîncu.
Întrebat ce și-a spus atunci când a aflat că patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, nu a fost filat, Vasile Dîncu a răspuns că s-a gândit la decizia Curții Constituționale a României prin care s-a limitat capacitatea de activitate a SRI.