Varujan Vosganian: Din 2010, Oltchim plăteşte salariaţi care vopsesc borduri şi pun chenare la geamuri

Data publicării:
2803 20varujan-57395

De când sunt în Ministerul Economiei, mai mult de 50% din timpul meu îl aloc Oltchim. Faptul că şi-a triplat capacitatea de producţie de la 8% la peste 25% în ultimele trei luni e rezultatul acestei acţiuni”, spune la Digi24 ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

La mişcarea de protest de la Râmnicu Vâlcea „înţeleg că s-au alăturat salariaţii de la Arpechim”, spune ministrul. „PlatformaArpechim nu mai lucrează din 2008. În 2010, Oltchim a cumpărat Arpechim pe nimic, fără ca această platformă să funcţioneze măcar o zi (...) Din 2010, Oltchim plăteşte 600 de salariaţi care nu au făcut decât unele acţiuni de mentenanţăca să câştige liderii de la Oltchim: au vopsit tot felul de borduri şi au pus chenare la geamuri.

E firesc ca aceşti oameni să protesteze, dar nu ştiu dacă e normal să aibă unele revendicări din moment de această platformă nu mai lucrează de aproape cinci ani, iar la Oltchim nu a lucrat nici o zi. În total, această platformă a costat Oltchim 106 milioane de euro numai investiţii, fără a mai pune la socoteală câteva milioane de euro pe an pentru salarii”, a explicat Varujan Vosganian situaţia Diviziei Petrochimice Bradu de la Arpechim, divizie care aparţine Oltchim.

Ministrul a spus că vineri va fi plătită chenzina restantă aferentă lunii februarie şi subliniază că, în ultimii doi ani, salariaţii au fost plătiţi 100% pentru producţii de 8-10%, maximum 25%. Trebuie făcute disponibilizări, întrucât combinatul a funcţionat la capacitate minimă anul trecut şi la începutul acestui an, în timp ce reprezentanţii salariaţilor au luat în numele sindicatului cu titlu gratuit „tot felul de spaţii şi le-au închiriat pentru aşa-zis protocol” sau şi-au înfiinţat firme care au avut relaţii comerciale cu Oltchim, semnalează Varujan Vosganian. „Şi aceasta este statura morală a celor care ne dau nouă acum lecţii. (...) DNA-ul are mult de lucru în legătură cu acest lucru”, subliniază oficialul la Digi24.

Pentru combinat, „avem nevoie de circa 15 milioane de euro pentru curent electric, salarii, gaze. Nimeni nu doreşte să dea bani la Oltchim. Nici băncile, nici traderii. Şi Guvernul ezită, pentru că ar încălca legislaţia Comisiei Europene”, atrage atenţia Vosganian. „Noi discutăm cu băncile, care au dat foarte mulţi bani la Oltchim şi nu mai vor să dea... Noi l-am preluat ipotecat până în dinţi. Numai păsările care zburau pe deasupra combinatului nu erau ipotecate.(...) Mi-e greu să conving traderii să dea bani în avans, în timp ce la Oltchim se blochează şoselele.

Trebuie în acelaşi timp să vă spun că sunt tentative de a duce Oltchimul către faliment. Fondul Monetar Internaţional ne-a spus răspicat că Oltchim trebuie închis, Comisia Europeană spune că e o gaură neagră în care nu ar trebui să mai băgăm bani, unii spun că, dacă falimentează, ei cumpără mai ieftin.”

Cele mai importante declaraţii ale ministrului Economiei:

- Eu am anunţat de dimineaţă că chenzina restantă din februarie va fi plătită mâine. Managerii au reuşit să facă rost de 1,2 milioane de euro cu care să plătească muncitorii, dar apelul meu a rămas fără ecou: înţeleg că salariaţii protestează faţă de soluţia administratorilor judiciari de a include o parte dintre salariaţi în şomaj.

- Sincer, nu înţeleg foarte bine cum un combinat care anul trecut a lucrat la o capacitate de 30% anul trecut să poată să ţină toţi salariaţii, nu ştiu ce fel de gândire este aceasta.

- Cei care reprezintă sindicatul sunt persoane care, potrivit rapoartelor administratorilor judiciari, au luat în chirie tot felul de spaţii cu titlu gratuit şi le-au închiriat pentru aşa-zis protocol. Sau figurează în firme care au avut relaţii comerciale cu Oltchim. Aceasta este statura morală a celor care ne dau nouă acum lecţii.

- Aş prefera să lucrez cu oameni de a căror loialitate - şi faţă de muncitori şi faţă de combinat - să fiu sigur.

- În legătură cu perspectivele combinatului, Uniunea Europeană ne spune că istoricul Oltchim, istoric la care sunt părtaşi liderii sindicali de pe platformă, este foarte negativ, şi că e foarte puţin probabil să căpătăm ajutorul de stat.

- Noi discutăm cu băncile, dar băncile au dat foarte mulţi bani la Oltchim şi nu mai sunt dispuse să dea.

- Oltchim, atunci când am devenit ministru, avea datorii enorme, de peste 800 de milioane de euro, relaţiile comerciale puternic afectate, capacitatea de producţie era de numai 5%, şi în situaţia aceasta are nevoie de bani pentru a funcţiona.

- Oltchimul era ipotecat până în dinţi. Numai păsările care zburau pe deasupra combinatului nu erau ipotecate.

- Avem nevoie de bani pentru energie electrică, pentru utilităţi, asta încercăm să facem acum, dar probabil că unii dintre liderii de sindicat - care ne cer cu insistenţă întoarcerea domnului Constantin Roibu (fostul director – n.red.), ca să vedeţi şi imboldul acestor mişcări de protest - probabil că ei vor să păstreze o situaţie de acest gen, care nu este benefică dialogului.

- Chiar şi aşa, noi păstrăm dialogul, mâine le vom prezenta tot programul nostru, care sper să ajute la menţinerea unei capacităţi de muncă de peste 50%, adică o nouă dublare a capacităţii.

- Trebuie în acelaşi timp să vă spun că sunt multe tentative de a duce Oltchimul la faliment. Fondul Monetar mi-a spus răspicat că Oltchimul trebuie închis, Comisia Europeană mi-a spus că e o gaură neagră în care nu ar trebui să mai băgăm bani. Unii spun că, dacă falimentează, ei cumpără mai ieftin. E o atmosferă potrivnică.

- Mi-e foarte greu să mă confrunt cu lideri sindicali (...), să trebuiască să le explic de ce ar trebui să fie şi dânşii mai pozitivi la acest dialog.

- Avem nevoie de circa 15 milioane de euro pentru curent electric, salarii, gaze. Nimeni nu doreşte să dea bani la Oltchim - nici băncile, nici traderii, şi Guvernul ezită pentru că ar încălca legislaţia Comisiei Europene.

- Începem negocieri cu beneficiarii şi furnizorii, pentru comenzi şi plăţi în avans, respectiv păsuiri la plată. Din păcate, aceste practici au mai fost în trecut, Oltchim figurează deja pe lista creditorilor.

- Mi-e greu să conving traderii să dea bani în avans în timp ce la Oltchim se blochează şoselele.

- Încercăm să modificăm legislaţia (printr-o Ordonanţă de Urgenţă) pentru a putea da salarii compensatorii celor care nu vor mai putea activa acolo. Însă a face grevă în condiţiile în care eşti plătit 100% la doar 33% capacitate de producţie... Salariaţii au primit salarii fără a participa la producţie. Au primit 100% salarii când ei aveau producţie 10%.

- Am nevoie şi de linişte socială la Oltchim. Comisia Europeană ne-a scris că Oltchim are o istorie negativă cum nu au mai întâlnit niciodată într-o dezbatere privind ajutoarele de stat.

- Ar fi interesant să avem un dialog cu liderii sindicali, să vedem cât ştiu ei despre ceea ce se întâmplă la Oltchim. DNA-ul are mult de lucru în legătură cu acest lucru.

Ella Moroiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Panică la un spectacol de circ în Italia: leii si tigrii din arenă s-au răzvrătit, iar oamenii au...
Digi FM
De 40 de ani împreună, la fel de îndrăgostiți. Goldie Hawn și Kurt Russell, fericiți în vacanța de Crăciun...
Pro FM
Crăciun de lux. Jennifer Lopez, într-o ținută de mii de dolari, în vacanța ei extravagantă din Aspen
Film Now
Cine sunt starurile care vor juca în următorul film al lui Nolan. Filmările, în toată lumea
Adevarul
Lovitura dată de regizorul Dan Chișu la masa de poker. Suma impresionată câștigată în finalul anului
Newsweek
Pensiile vor fi indexate abia în februarie sau martie. De ce NU cresc pensiile din ianuarie?
Digi FM
Michael Bolton, înconjurat de dragostea familiei, de Crăciun. Noua imagine cu celebrul artist, la un an de...
Digi World
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Meg Ryan, despre momentul în care a adoptat o fetiță: „Lucrurile s-au aliniat astfel încât să ne aducă...
UTV
CRBL, primul Craciun departe de fiica sa, Alessia: „Povestim pe WhatsApp, dar nu e acelasi lucru”. Artistul a...