Valeriu Turcan: „Becalizarea PNL-ului se opreşte odată cu venirea lui Klaus Iohannis în partid”

Data publicării:
2002 20impartial1-50645

Cel mai probabil, Klaus Iohannis va primi la congresul din acest sfârşit de săptămână al PNL şi funcţia de prim-vicepreşedinte, o funcţie care nu mai există în formaţiunea politică, dar care va fi recreată special pentru primarul Sibiului. Prezentându-l pe Klaus Iohannis ca nou membru liberal, preşedintele partidului, Crin Antonescu, spunea că nu există funcţie în stat pentru care să nu îl susţină, inclusiv pentru cea de prim-ministru. O uşoară provocare pentru liderii Partidului Social Democrat care, cu siguranţă, sunt şi ei pregătiţi pentru un posibil conflict în Uniunea Social Liberală, crede sociologul Vasile Dâncu.

Venirea lui Klaus Iohannis în PNL este o lovitură indiscutabilă de imagine a lui Crin Antonescu. Klaus Johannis reprezintă un arhetip, ca şi Ion Iliescu. Dar soluţiile de imagine sunt toate pe termen limitat”, crede consultantul politic Valeriu Turcan. „Cred că a fost preluat cu un preţ, acela de a-i oferi locul numărul doi într-un partid.”

Iohannis: Am intrat în PNL crezând că acesta e partidul în care pot să îmi continui cariera

În opinia consultantului politic, Klaus Iohannis reprezintă „exact opusul lui Gigi Becali, exact opusul politicianului de la Bucureşti - scandalagiu. (...) Cu Gigi Becali aveai riscul ca în fiecare săptămână să te trezeşti cu vreo criză de imagine -avea propriul lui show mediatic. Cred că în acest arhetip al sasului ordonat, disciplinat, meticulos, care nu vorbeşte foarte mult, sunt alte minusuri. Adică n-o să facă niciodată spectacol la televizor.

Aceste caracteristici îi vin perfect în sprijin lui Crin Antonescu într-un moment în care, de la suspendarea preşedintelui şi introducerea lui Gigi Becali în PNL, partidul a tot fost criticat. Leadershipul lui Crin Antonescu a fost slăbit. Acum, dă o lovitură de imagine, înaintea congresului PNL, de care nu avea neapărat nevoie.

Venirea lui Gigi Becali în PNL sau becalizarea PNL-ului se opreşte odată cu venirea lui Klaus Iohannis în partid, mai crede Valeriu Turcan.

Premier de rezervă, în cazul ruperii Uniunii Social Liberale

Pe de altă parte, primarul Sibiuluinu este simpatizat de politicieni pentru că nu s-a amestecat nici măcar cu politicienii locali, crede sociologulVasile Dâncu. Totuşi, pe Klaus Iohannis „încercarea de a veni la Bucureşti l-a marcat. A crezut că a fost foarte aproape de funcţia de premier. Cred că i s-a promis funcţia de premier în cazul în care USL-ul se rupe”, afirmă sociologul. „Un premier de rezervă”.

În aceeaşi notă a competiţiei, jurnalista Sabina Fati nu crede că proaspătul liberal poate deveni în timp o ameninţare pentru liderul Crin Antonescu. „Poate dacă reuşeşte să îşi atragă simpatia organizaţiilor PNL, dar este puţin probabil. Nu îi cunoaşte, nu este din familie. Nu a intrat în realitatea imediată a PNL, ci doar în aspiraţiile lor”, crede jurnalista.

Oficial şi neoficial. Reacţii în PSD

Vasile Dâncu vede reacţii oficiale corecte din partea social-democraţilor, care sigur că pot fi deranjaţi de propulsarea lui Klaus Iohannis ca posibil premier, prezidenţiabil, guvernator al Transilvaniei şi aşa mai departe, aşa cum îl vede Crin Antonescu.

Cu siguranţă că se pregătesc şi ei (PSD) de un posibil conflict. Crin Antonescu a spus totuşi că îl vede premier pe Klaus Iohannis. Ştia ce spune, a avut timp între întrebare şi răspuns. Şi cred că acest gest nu va rămâne fără urmări în competiţia internă din USL. (...) Cred că a intrat într-un viespar, cred că i s-a promis funcţia de premier în cazul în care USL-ul se rupe.

Scindarea USL: Obsesiile presei şi ale opiniei publice devin în timp obsesiile politicienilor

Avem motive să credem în chestiunea asta (ruperea alianţei cândva în viitor)”, mai spune sociologul. „Pe de altă parte, aşa cum e construit acum, pe o prietenie între Ponta şi Antonescu, USL-ul funcţionează. Mai sunt tensiuni, dar de funcţionat funcţionează. (...) Nici nu cred că vreun partid se gândeşte că se va căsători pentru totdeauna cu un alt partid pentru a crea o siglă neutră.

Klaus Iohannis şi simpatiile sale politice

Primarul Sibiului „se defineşte ca având simpatii liberale, dar nu a dovedit nici un fel de viziune până acum. Este pragmatic şi un bun administrator”, dar au existat şi scandaluri la Sibiu privind modul în care a cheltuit banul public, aminteşte Sabina Fati. „E posibil să apară şi acum” scandaluri. Vasile Dâncu atrage însă atenţia că Klaus Iohannis este foarte apreciat la Sibiu, unde beneficiază de o încredere covârşitoare în rândul electoratului.

În orice caz, Klaus Iohannis reprezintă „ovariantă bună pentru pacificarea partidului, pentru liderul PNL, pentru viitorul discuţiilor politice”, concluzionează jurnalista Sabina Fati.

Ella Moroiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri