Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
„Am fost ales cu majoritate de voturi. Am convenit că o să formăm o echipă, să păstrăm nivelul și prestigiul Curții Constituționale. Așteptăm să cooperăm foarte bine cu instituțiile stattului, așteptăm de la ele să nu mai transforme CCR în acel loc în care să trimită toate neînțelegerile”, a spus noul președinte al CCR.
Valer Dorneanu nu a dorit să precizeze dacă a avut un contracandidat. Potrivit unor surse, Livia Stanciu, fosta președintă a ÎCCJ, a fost în cursa pentru funcția de președinte al CCR.
Valer Dorneanu a vorbit și despre așteptările sale legate de colaborarea dintre Curtea Constituțională și alte instituții.
„Așteptăm să colaborăm foarte bine cu instituțiile statului, așteptăm să nu mai transforme Curtea Constituțională în acel loc în care să trimită toate neînțelegerile și toate conflictele care există pe plan politic”, a spus el.
Întrebat dacă voturile colegilor săi judecători au fost motivate de formațiunile care i-au susținut pentru funcția de judecători constituționali, Valer Dorneanu a răspuns: „Zic ca au fost voturi strict profesionale și umane. Cei care venim aici avem o clauză de ingratitudine față de cei care ne-au propus. Suntem judecători ai Curții Constituționale, obligați să respectăm Constituția și să impunem respectul ei, să nu existe nici măcar încercări de influență asupra Curții Constituționale”.
El adăugat că, prin natura sa, Curtea Constituțională „nu se poate depărta” de rolul de arbitru.
„Dar nu vrem să fim arbitru de ring, ci arbitru constituțional. Că unii ne-au transformat în arbitru de ring”, a spus el, refuzând să facă însă alte precizări.
Plenul Curții Constituționale s-a reunit la ora 14.00 pentru a vota noul președinte într-o ședință cu ușile închise.
Valer Dorneanu era favorit pentru a deveni noul președinte al CCR. El a fost numit la CCR de Camera Deputaților cu sprijinul PSD și UDMR.
Curtea Constituțională este compusă la acest moment din: patru judecători susținuți de PSD și UDMR (Marian Enache, Attila Varga, Valer Dorneanu și Simona Maya Teodorescu), doi judecători care au fost desemnați de Parlament la propunerea PNL (Mona Pivniceru și Ștefan Minea), doi judecători care au fost numiți în timpul mandatului fostului președinte Traian Băsescu (Daniel Morar și Petre Lăzăroiu) și Livia Stanciu, desemnată de președintele Klaus Iohannis.
Judecătorii CCR sunt numiţi pe o perioadă de nouă ani, înnoirea mandatelor având loc o dată la trei ani pentru un număr de trei membri. Aceştia sunt numiţi de Camera Deputaţilor, Senat şi Preşedinţie.
Citiți și: