Un zbor dus-întors pe Lună, pentru doi pasageri, va costa 1,5 miliarde de dolari. Anunţul companiei Golden Spike a fost făcut în ajunul celei de 40-a aniversări a ultimei misiuni pe Lună, Apollo 17, care a avut loc în 1972.
„Intenţia noastră este să creăm în Statele Unite un sistem de transport către Lună de încredere şi la un preţ accesibil care să permită explorarea Lunii de către oameni din orice naţiune sau din orice corporaţie”, a declarat Gerry Griffins, preşedintele Golden Spike.
Alan Stern, şeful consiliului de administraţie al Golden Spike şi fost director adjunct al NASA, a precizat că mai multe state ar putea fi interesate de excursiile pe Lună.
„Pe Lună se află resurse în cantităţi enorme, de la apă, care ar putea aproviziona o bază selenară, până la platină şi alte elemente rare, valoroase din punct de vedere economic. Cu alte cuvinte, Luna este interesantă atât din punct de vedere ştiinţific, cât şi comercial şi se află chiar după colţ”, a adăugat Alan Stern, şeful consiliului de administraţie al companiei.
Compania Golden Spike estimează că va avea nevoie de aproape 8 miliarde de dolari pentru a-şi proiecta şi construi nava spaţială, dar şi pentru echipamentele necesare ieşirii pe Lună. Space Adventures oferă deja, din 2001, zboruri către Staţia Spaţială Internaţională la bordul rachetelor ruseşti.
Preţul pentru o astfel de aventură porneşte de la 20 de milioane de dolari şi poate ajunge şi la 40 de milioane de dolari, dacă include un sejur de aproximativ două săptămâni la bordul Staţiei Spaţiale.