„Se depune la Camera Deputaţilor proiectul de lege privind reorganizarea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. După nervozitatea lui Traian Băsescu înseamnă că ne-am făcut bine treaba. Faptul că am salvat vieţi omeneşti, faptul că armata a intervenit să salveze vieţi oameneşti, lucru pe care Băsescu nu îl ştie că armata trebuie să intervină să salveze vieţi omeneşti, nu să deszăpezească, dar nu ai de unde să ceri”, a comentat Victor Ponta.
Social liberalii şi-au propus să depună chiar azi acest proiect de lege. Acesta va trece prin tot procesul legislativ, adică trebuie votat de comisie, dar şi de plenul celor două camere ale Parlamentului.
Opoziţia şi şeful statului au mai mult pârghii pentru a împiedica acest proiect. Democrat liberalii îl vor ataca la Curtea Constituţională, iar şeful statului are două mijloace de a întârzia intrarea în vigoare: să îl întoarcă la Parlament pentru reexaminare şi să-l atace şi la Curtea Constituţională.
Este de aşteptat ca toată opoziţia şi preşedintele să uzeze de aceste pârghii pe care le au la dispoziţie.
Întrebat dacă se poate face trecerea STS la MAI fără acordul CSAT, Vasile Blaga a răspuns: „Nici fără acordul CSAT, dar mai este o problemă şi cu Constituţia. Este instituţie independentă în coordonarea preşedintelui. Aceasta este situaţia legală din România, de aceea nu va trece de CCR. Sunt ţări în care serviciile sunt la MAI”.
La rândul său, întrebat dacă proiectul este constituţional, Crin Antonescu a afirmat: „Asta ne va spune CCR. Proiectul nu va fi depus la Senat, după evaluarea mea Senatul este camera decizională, ci va fi depus la Camera Deputaţilor”.