Fost membru PNL până în 2006, când a fost exclus pentru trădare, vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu este primul democrat-liberal care vorbeşte de o posibilă fuziune cu PNL.
„Dacă PDL şi PNL au un proiect comun, nu văd care e problema. Aş vrea să avem un mare partid pe dreapta și unul care să reprezinte stânga modernă. (...) Şi alţi colegi au aceeaşi idee: Romeo Raicu, Vasile Blaga etc.(...) Proiectul este foarte serios", a afirmat Cristian Boureanu.
Liderul PNL, Crin Antonescu, i-a transmis, însă, luni, lui Cristian Boureanu că nu va fi niciodată primit în PNL cât timp el este președinte. Întrebat despre posibilitatea unei fuziuni a partidelor de drepta, Crin Antonescu a spus că el nu vede decât un singur partid de dreapta în România, acela fiind PNL. Liderul liberal a sugerat că PNL este gata să absoarbă individual membri ai PDL, însă nu pe oricine.
Pe de altă parte, colaborarea cu PNL este o temă de campanie folosită de Vasile Blaga în lupta pentru câştigarea unui nou mandat la conducerea PDL. Liderul PDL Vasile Blaga susţine ideea unei alianţe de guvernare cu PNL, dar după alegerile din 2016.
„La o adică, am spus și repet, o alianță pe care eu o cred naturală ar fi cea cu Partidul Naţional Liberal, dar după alegeri. Nu doresc să intru la guvernare ca a cincea roată la căruţă. Dorescsă câştigăm viitoarele alegeri generale”, a declarat liderul PDL, Vasile Blaga.
„Dacă există colegi care agreează acest proiect eu sunt categoric şi împotriva lor, şi împotriva proiectului. Partidul ăsta are o istorie , are o tradiţie de învingător. Cum să accepţi să te topeşti în PNL?”, a replicat Elena Udrea.
Deocamdată, pe lângă dezertările unor membri marcanţi, PDL se confruntă şi cu riscul scindării după alegerile interne din 23 martie.
Aceste declarații apar, totodată, în contextul în care analiștii au observat în ultimele zile declarații ce par a sugera o sciziune tot mai mare în USL între PSD și PNL. În plus, dinspre ambele tabere s-a transmis mesajul că din 2016 vor fi pe cont propriu.