La începutul săptămânii, presa relata că preşedintele Traian Băsescu ar putea prelua funcţia de secretar general al NATO. Mandatul danezului Anders Fogh Rasmussen expiră în august 2014.
Şeful statului român nu infirmă existenţa unor astfel de discuţii. „Anul viitor, până pe 6 decembrie, sunt președintele României".
Anterior, Preşedinţia anunţa printr-un comunicat că nicio instituţie a statului român nu a făcut oficial o astfel de propunere. La Digi24, premierul Victor Ponta a spus că Guvernul l-ar putea susţine pe actualul şef al statului pentru o astfel de funcţie.
„Dacă un român ar avea o şansă să ocupe o funcţie internaţională importantă, acum se pune problema de NATO, dar poate fi vorba şi de altceva, eu cred că ar fi de datoria mea ca prim-ministru să îl sprijin, indiferent dacă îmi place sau nu îmi place persoana respectivă”, a spus premierul.
Fostul ministru de externe Mircea Geoană susţine şi el că la nivel internaţional există o campanie pentru ca viitorul secretar general NATO să provină dintr-o ţară din grupul noilor aliaţi. „Este important ca, într-un timp rezonabil, să avem o candidatură oficială, formalizată din partea Guvernului României și dupa aceea, evident, dacă acest lucru se va întampla, să facem cu toții o campanie, ca să obţinem o funcţie atât de importantă”.
Alegerea viitorului secretar general NATO se face prin consultări diplomatice între statele membre. Un candidat este ales doar dacă toate statele îşi dau acordul. De la înfiinţarea organizaţiei, funcţia a fost deţinută de trei britanici, trei olandezi şi doi belgieni. Italia, Spania, Germania şi Danermarca au dat, de asemenea, câte un secretar general al NATO.