Decizia edililor din Brad îi bulversează pe localnici. Nu înţeleg de ce vor să cheltuie 290.000 de lei pentru un monument, în condiţiile în care de ani de zile racordarea localităţii la o magistrală de gaz metan sau construirea unei centrale termice care să încălzească apartamentele din oraş rămâne doar o promisiune. Aşa se face că locuitorii oraşului Brad plătesc cea mai scumpă gigacalorie din ţară - 997 de lei şi la fiecare început de iarnă aşteaptă cu sufletul la gură ca Guvernul să subvenţioneze căldura.
„Cea mai scumpă din ţară o plătim noi. Monumente, ce să facem cu ele? Care le-or avut le-or dat jos”, spune un localnic. Iar o femeie adaugă: „Îi mai important, normal, căldura, care îi... dezastru.”
Edilii au o explicaţie pentru iniţiativa lor. „Am considerat de cuviinţă să-i omagiem printr-un monument al eroilor, o intenţie care datează de câţiva ani, dar care n-a putut fi finanţată până în acest an”, a declarat pentru Digi24 Aurel Crico, viceprimarul localității Brad.
Monumentul eroilor va fi amplasat în locul unei troiţe. El va fi compus din trei coloane înalte de nouă metri pe care vor fi basoreliefuri din bronz. Coloanele vor fi aşezate pe un postament placat cu travertin.
La Brad nu există reţea de gaz metan. Singura sursă de încălzire e o centrală cu păcură de care depind 2.600 de apartamente. Numai că preţul combustibilului a crescut de 6 ori în ultimii ani. Din costul gigacaloriei populaţia plăteşte 295 de lei, iar restul e suportat de bugetul local. Asta înseamnă că, în fiecare an, municipalitatea cheltuieşte peste 6 milioane de lei pentru a acoperi costurile încălzirii. Bani pe care însă nu îi are niciodată.
„În bugetul anului am avut 2,2 milioane de lei, acum mai avem un milion pentru lunile noiembrie-decembrie şi din ianuarie intrăm în bugetul anului viitor. Credem că şi în acest an vom beneficia de o sumă din fondul de rezervă”, mai spune viceprimarul Aurel Circo.
Pentru a nu lăsa mii de oameni în frig, executivul alocă mereu fonduri pentru subvenţionarea gigacaloriei.