De patru ori a crescut, pe hârtie, populaţia comunei Moşna doar în ultimii doi ani. Astfel, dacă în 2014 locuiau aici două mii de oameni, acum ar fi nu mai puţin de opt mii. Numai că jumătate dintre deţinătorii de buletin de Moşna locuiesc la aceeași adresă. Apartamentul de 40 de metri pătrați al unui agent de poliție.
„O fi, doamnă, nu zic că nu o fi, dar ce, scrie undeva, e prevăzut undeva că e limitat spaţiul sau de ce?! Este limitat spaţiul? Nu cunosc eu, vorbiţi cu nevasta mea, n-am eu treabă”, spune agent şef principal Constantin Crăciun.
Agentul lucrează în Răducăneni, aceeași comună unde funcționează și Serviciul de Evidența Populației din zonă. Autoritățile locale spun că au atras atenția femeii că a întrecut măsura.
„Chiar acum două săptămâni am avut o discuţie de genul acesta şi i-am spus când stopăm fenomenul acesta. Răspunsul este simplu: e proprietatea mea, ce putem să-i facem?”, spune Mihai Irimia, primarul comunei Răducăneni.
Proprietatea este locuită de mai bine de doi ani de o familie care plăteşte chirie poliţistului.
„Nu ştiu unde ar putea să-i bage pe toţi, abia stăm noi aici d-apoi atâţia oameni”, spune Ana Dima, chiriaşă.
Cu toate că proaspeţii ieşeni, în acte, sunt rari la vedere, funcționarii primăriei din Moșna au destul de lucru de pe urma lor.
„Transcrierile actelor din Republica Moldova în cele tipizate ale statului român, asistentul social care întocmeşte dosare privind alocaţiile copiilor, s-au înzecit să zicem nu trebuie să vă ascund faptul că au început să ne vină nişte amenzi de circulaţie”, spune Georgel Popa, primarul comunei Moşna.
Localnicii spun că nu i-au văzut pe cei care au domiciliul în zonă:
- N-am văzut basarabeni deloc pe aici.
- Chiar nu am văzut, eu am lucrat la şcoală şi ce vedeam moldoveni vedeam la primărie, dar aici în zonă, nu.
În ciuda situaţiei anormale, şefii polițistului spun că nu vor lua nicio măsură împotriva acestuia, în condițiile în care nu s-a constatat nicio încălcare a legii.