Din ce în ce mai multe accidente rutiere cauzate de teribilismul la volan! Doi tineri au murit zilele trecute după ce şoferul a fost live pe Facebook. Doar câteva secunde cu ochii în telefon înseamnă zeci de metri parcurşi în orb, timp în care şoferul nu este atent la drum, avertizează specialiştii în siguranţă rutieră. În medie în fiecare oră cel puţin 6 persoane sunt amendate că folosesc telefonul în timp ce conduc pe drumurile din România, dar sancţiunile nu par să îi potolească pe şoferii care se joacă cu propria lor viaţă.
„Haideţi să facem împreună un calcul. Am 10 kilometri pe oră şi dacă m-aş uitat în telefon doar cinci secunde, ar înseamna că aş merge 14 metri fără să fiu atentă la drum
Dacă un pieton mi-ar ieşi în cale, nu aş avea cum să îl ocolesc”, demonstrează reporterul Digi24.
Citiţi şi:
Live pe FB la volan. Expert: „E ca la ruleta rusească. Nu avem drumuri care să ne permită să fim relaxați”
Foarte puţini şoferi circulă însă cu o viteză atât de mică. Tragediile se întâmplă la viteze mult mai mari. La 50 de kilometri, de exemplu, cinci secunde cu ochii în telefon înseamnă pentru un şofer parcurgerea parcurgerea în orb a aproape 70 de metri.
Emil Gătej - doctor în siguranţă rutieră: „Hai să ne imaginăm situaţia simplă la o trecere de pietoni. Lungimea unei treceri este de cinci metri, atât. Asta înseamnă că pietonul care va fi acroşat va fi aruncat în aer zeci de metri. Nu are nicio şansă de supravieţuire, în situaţia în care folosim telefonul mobil şi nu frânăm la timp”.
Specialiştii în siguranţă rutieră spun că cel puţin 3 la sută din accidentele rutiere din România se produc din cauză că şoferii sunt mai atenţi la ecran, decât la volan.
În urmă cu două zile zile doi tineri şi-au pierdut viaţa şi alţi doi au fost răniţi într-un astfel de accident. Şi asta pentru că şoferul a vrut să împărtăşească cu toată lumea cursa lor pe drumul european 85. Era în direc pe Facebook, de la volan.
„Pune-ţi centura că începe aventura” - (Monitorul de Vrancea)
Emil Gătej - doctor în siguranţă rutieră: „E mai periculos decât alcoolul pentru că în condiţii experimentale s-a dovedit că timpul de reacţie la alcool e un pic mai bun decât acela la telefonul mobil. O secundă trece până când mintea noastră ştie că trebuie să frâneze. Încă o secundă trece până când sistemul nostru nervos transmite semnalul la picior şi piciorul apasă pedala de frână”.
Unii şoferi şi-au învăţat lecţia după ce au trecut prin acest pericol.
În luna mai 9 români şi-au pierdut viaţa într-un accident în Ungaria. Toţi se aflau într-un microbuz al cărui şofer transmitea cursa în direct pe Facebook.