Securitatea aeroportului este asigurată de o firmă privată, care a câştigat contractul în urma unei licitaţii. 6 milioane de lei ar fi valoarea acestuia. Pe lângă paza principală, fiecare dintre cele 30 de firme care funcţionează în interiorul clădirii are propria firmă de securitate.
În total, peste 1.000 de oameni se ocupă de securitatea aeroportului şi totuşi bărbatul a reuşit să treacă nevăzut.
Administratorii aeroportului spun însă că zona prin care bărbatul a pătruns în perimetrul restricţionat intră în responsabilitatea filtrelor de securitate plătite de compania de zbor.
Tânărul a spart geamul securizat care face legătura cu o zonă restricţionată. Aşa a ajuns la subsolul terminalul unde sunt sortate bagajele şi a ieşit pe pista de decolare. De acolo, fără ca nimeni să-l oprească, a ajuns în dreptul unui avion care staţiona şi, mai mult decât atât, a reuşit să ajungă şi în cabina piloţilor.
După ce şi-a făcut mai multe poze în avion, bărbatul a fost văzut de personalul de întreţinere, care a anunţat poliţiştii de frontieră.
Aeroportul aparţine Consiliului Judeţean, ai cărui reprezentanţi vor să afle cum a fost posibil aşa ceva.
„Avea geamuri de sticlă, bun, se sparg greu, dar totuşi s-au putut sparge. Eu am şi întrebat de zece ori, cum adică a rămas scara avionului lângă şi cum a putut intra o persoană într-un avion”, a declarat Vakar Istvan, preşedinte interimar CJ Cluj.
Directorul aeroportului pare să fie mai preocupat de cum a urcat tânărul în avion decât de cum a ieşit acesta din clădire printr-o zonă în care nu avea acces.
„Responsabilitatea accesului la aeronavă şi în aeronavă revine companiilor aeriene şi firmelor care fac mentenanţă”, a declarat David Ciceo, directorul aeroportului clujean.
„Wizz Air confirmă că la Aeroportul din Cluj a avut loc o problemă de securitate. (...) Siguranţa pasagerilor nu a fost afectată deoarece toate aeronavele sunt verificate amănunţit înainte de zbor”, se arată într-un comunicat al companiei aeriene.
Bărbatul de 31 de ani este cercetat în stare de libertate pentru distrugere, acces într-o zonă neautorizată şi tentativă de trecere a frontierei.
În ceea ce priveşte traficul de pasageri pe Aeroportul Internaţional din Cluj-Napoca, în 2014 a fost de aproape 1,2 milioane de persoane.