„Cred că nu o să mai ies din casă, sigur. Sigur nu o să mai ies din casă. (Reporter: Da? Aşa de tare te afectează?) Da”, mărturisește o tânără din Constanța.
Alţi fumători sunt mai relaxaţi. S-au obişnuit deja cu ideea.
„Nu sunt fumătoare înrăită, deci chiar este mai ok”, spune o femeie.
„Vrea cineva să fumeze, ies afară, intră înăuntru, deci nu, pe noi cel puţin nu ne afectează cu nimic”, este de părere Ionela Cocor, șef de sală.
Reporter: Crezi că o să afecteze afacerile patronilor?
„Pentru început cred că da, dar după aceea toată lumea se obişnuieşte. Nu cred că o să fie o problemă”, spune un bărbat.
Şi în cluburi, oamenii spun că interzicerea fumatului nu îi va împiedica să se distreze.
„Sunt fumătoare şi nu îmi este greu să accept această idee. (Reporter: Nu va încurca distracţia?) Nu, nu, nu în nici un caz. Atmosfera rămâne aceeaşi. Doar nu ieşim toţi odată”, spune o tânără.
„Nu are legătură cu distracţia şi dezmăţul. Eu sunt fan sport, m-am lăsat de fumat şi m-am apucat de.. fete şi apă plată!”, afirmă un tânăr.
Patronii de localuri din Brăila cred şi ei că legea antifumat este bună, însă doar până într-un punct.
„Pentru noi (...) are şi părţi bune, şi mai puţin bune, în sensul în care sunt perioade când se mănâncă foarte mult, atunci chiar nu este indicat să se fumeze, dar sunt şi perioade când organizăm seri tematice, cu diverse tipuri de muzică, petreceri, când oamenii apelează la vicii să se distreze, cum ar fi alcoolul şi tutunul”, spune Viorel Fiscuci-administratorul unui local din Brăila.
La capitolul profit, cei mai mulţi dintre administratorii de localuri cred că vor nu avea de suferit.
„Terasa este deja amenajată atât pentru perioada de iarnă, cât şi pentru perioada de vară”, spune Viorel Fiscuci.
„E ok că nu se mai fumează, probabil că se va găsi o soluţie şi pentru cei care fumează, nu trebuie să-i dăm la o parte”, este de părere administratorul unui bar.
„Ca şi fumătoare, o să fie un pic problematic cu zonele unde se va fuma”, recunoaște o tânără.
Cine va încălca legea şi îşi va aprinde ţigara în spaţiul public riscă amenzi ce pot ajunge la 500 de lei. Ofiţerii şi agenţii de poliţie, inclusiv poliţiştii de frontieră, personalul ISU şi jandarmii vor fi cei care vor aplica pedepsele. Persoanele juridice care nu vor respecta interdicţiile referitoare la fumat riscă sancţiuni cu înăsprire graduală. La prima abatere - amenda este de 5.000 de lei, la a doua abatere - 10.000 de lei plus suspendarea activităţii. La a treia abatere - amenda se ridică la 15.000 de lei, la care se adaugă închiderea unităţii.
Aplicarea legii de către politiștii de frontieră este logică. În cazul Aeroportului Otopeni, de exemplu, ei vor fi cei care vor trebui să dea amenzi dacă vor depista persoane care fumează în locuri neamenajate.
Pentru patronii restaurantelor, barurilor sau cluburilor amenzile sunt mult mai mari, până la 15 mii de lei şi chiar închiderea unităţii dacă există abateri consecutive. Agenţii de poliţie sunt cei care conform legii vor putea verifica localurile sau cluburile şi pot da amenzi dacă sunt constatete nereguli.
Legea interzice fumatul în spaţii publice închise sau în apropierea locurilor de joacă pentru copii sau şcoli.
Citiți și: