Cartea de rugăciuni pe care o purta tot timpul cu el i-a salvat viaţa lui Nicolae Ciurică în anii '50, atunci când făcea parte din mişcarea de rezistenţă împotriva comunismului. Era unul din cei 70 de tineri ascunşi în Munţii Banatului.
„Am rămas în grup patru ani de zile, în acești patru ani de zile am fost încercuit de vreo șapte ori. Căutam să luăm legătura, să facem organizația cât mai mare ca atunci când va fi socotită o lovitură, căci asta se urmărea, să avem oameni cât mai mulți”, povestește Nicoale Ciurică, fost deținut politic.
Nicolae Ciurică a fost arestat în 1954, după ce a fost trădat de oamenii din satul în care s-a născut.
„Pe masa asta jos mi-au pus cartușe, grenade, ce am avut și m-au fotografiat. Așa obișnuiau ei. Perioada anchetei a fost teroare, bătaie, bătaie”, își aduce aminte Nicoale Ciurică.
Poate spune că a avut noroc. A fost graţiat după 10 ani de detenţie în închisorile comuniste. Zeci dintre camarazii săi au fost executaţi în Pădurea Verde din Timişoara. Acolo a fost organizată o ceremonie, de Ziua Victimelor şi a Rezistenţelor Anticomuniste din Banat.
Nicolae Ciurică este singurul dintre foştii luptători care mai este în viaţă. Alături de el au venit copii şi nepoţi ai celor care au luptat împotriva regimului comunist.
- Am venit pentru că aici tatăl meu a fost executat, condamnat la moarte, luptător în munți.
- A fost partizan în grupul lui Colonelul Uță... în Caraș-Severin, prins împușcat în plămân și picior.
În Pădurea Verde, 40 de plăcuțe și o cruce din beton amintesc de sacrificiul celor care au făcut parte din rezistenţa anticomunistă.