„Trebuie să schimbăm codul Schengen pentru a-i verifica pe toţi cei care părăsesc Uniunea Europeană şi care se întorc în Uniunea Europeană, indiferent dacă au paşaport emis în Uniunea Europeană sau în afara ei. Trebuie să ştim cine iese şi cine vine, pentru că militanţii terorişti străini au, de cele mai multe ori, paşapoarte emise în UE,” declară Frans Timmermans, vicepreşedinte Comisia Europeană.
UE vrea şi o super Agenţie pentru paza frontierelor, ca să pună capăt crizei imigranţilor şi să evite pe viitor ca un flux mare de refugiaţi să intre atât de uşor în spaţiul comunitar. Noua organizaţie ar urma să înlocuiască Frontex, agenţia care, în prezent, are în pază frontierele exterioare ale statelor membre.
„Trebuie să înţelegem că aceste graniţe pe care (n.r. imigranţii) le trec nu sunt doar graniţele Greciei sau graniţele Bulgariei. Sunt graniţe europene şi sunt răspunderea noastră comună. Dacă nu le protejăm în mod corect, consecinţe vor exista pentru toţi europenii, nu doar pentru statele care răspund pentru acele frontiere,” adaugă Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte Comisia Europeană.
Noul Frontex ar urma să aibă o forţă de reacţie rapidă formată din 1.500 de agenţi de frontieră, care vor putea fi detaşaţi şi în ţări care nu fac parte din Uniunea Europeană, precum Serbia şi Macedonia, şi un buget de 322 de milioane de euro, până în 2020. Agenţia va putea inclusiv să trimită agenţi într-o ţară membră UE, fără să aibă nevoie de acordul respectivului stat.
„Statele rămân suverane în privinţa propriile reglementări legate de protejarea frontierelor. Ceea ce facem este să oferim asistenţă şi să ne asigurăm că atunci când au nevoie de ajutor, pot conta pe un alt stat european,” mai spune Frans Timmermans, vicepreşedinte Comisia Europeană.
Noua Agenţie va avea şi rolul de a-i deporta pe imigranţii care NU primesc azil pe bătrânul continent. Reformele propuse de la Bruxelles vin în contextul în care, de la începutul anului, aproximativ un milion cinci sute de mii de imigranţi au intrat ilegal în Uniunea Europeană. Ca urmare a acestui aflux, dar şi după atentatele teroriste de la Paris, mai multe state membre Schengen, printre care Germania, Suedia, Norvegia, Franţa şi Danemarca au reintrodus deja, temporar, controalele la frontieră.