ACTUALIZARE 18.30. Punctul de vedere al Transgaz:
„Ȋn privința exploatării în regim de siguranță a Sistemului Național de Transport(SNT) gaze naturale şi pentru echilibrarea sistemului, acesta are zestrea conductei bine calculată şi delimitată, cu limite maxime şi minime bine definite, la un interval de 2 ore cu ajutorul sistemului SCADA care a intrat în funcțiune din noiembrie 2015 şi al altor programe informatice de ultima generație.
Bazat pe această zestre, luând în considerare prognozele de surse şi consum ale utilizatorilor de rețea, coroborate cu prognoza Agenției Naționale de Meterologie, compania prognozează cu o exactitate maximă starea de echilibru a sistemului în următoarele trei zile.
Ȋn consecință, bazându-se pe aceste protocoluri compania preventiv sesizează piața de potențialele dezechilibre şi actionează pe piața de gaze pentru achiziționarea gazelor de echilibru, fapt dovedit de acțiunile companiei în această perioadă.
Urmare a acestor proceduri şi ale acțiunilor pro-active ale conducerii companiei, Sistemul Național de Transport gaze naturale a fost capabil să treacă prin una dintre cele mai lungi si reci perioade din ultimii ani fără niciun incident şi fără a fi nevoiți să sistăm livrările către clienții nostrii, inclusiv cei din piața de furnizare de energie electrică, o altă piață care a înregistrat consumuri record în această perioadă.
Ȋn continuare, asigurăm toți consumatorii de gaze naturale , că SNTGN Transgaz SA întreprinde toate acțiunile necesare pentru menținerea SNT în echilibru indiferent de temperaturile care potențial pot urma”.
Transgaz trebuie să asigure echilibrul: dacă sunt prea multe gaze, surplusul îl vinde pe Bursă, dacă sunt prea puţine trebuie să importe ca să acopere cererea. Pentru că nu a făcut acest lucru, riscă o amendă de până la 500.000 de lei.
„Cred că a fost o neînţelegere. Autoritatea de reglementare va întreprinde un contro. Se pot da avertismente, se pot da amenzi deoarece gaze de echilibrare existau. Există importatori care asigură gaze la preţuri comparabile cu preţul intern al gazelor naturale şi din acest punct de vedere Transgazul a revenit asupra unei decizii iniţiale de alertare şi au reuşit să importe”, a declarat președintele ANRE, Nicolae Havrileț.