Pe Transalpina se poate circula de acum zilnic între orele 7:00 şi 19:00. Deşi au fost luate măsurile de siguranţă şi drumul a fost marcat, iar parapetele instalate, drumarii consideră că noaptea este totuşi periculos.
„Am realizat prima fază din crearea condițiilor de siguranță pe acest drum. Avem peste 5.000 de metri linari de parapeți”, spune Ion Tudor, director SDN Gorj.
Chiar şi aşa, limita maximă de viteză este 30 de kilometri pe oră.
Mai încântați decât turiștii sunt cabanierii din zona care timp de doi ani, cât a fost închis drumul, au avut numai de pierdut. Cei care s-au încumetat până acum să treacă muntele au făcut-o pe propria răspundere.
„Deja s-a aflat de deschiderea drumului, încă înainte să se deschidă, și astăzi deja au început telefoanele, rezervări, s-a creat un haos total, lumea este nu că mulțumită, încântată la maxim”, spune un cabanier.
Drumul este gata în proporție de 80%, pentru că stratul de uzură al asfaltului nu e turnat pe cei 30 de kilometri, iar marcajele rutiere sunt provizorii. Șoseaua este supranumită „Drumul Regelui”, pentru că în 1938, când a fost construită, regele Carol al II-lea a inaugurat-o.